![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/field/image/4ce997b1ca65b23e87b4ddad29aac5ac_404135_2.jpg?itok=op11ylfb)
Αυτονόητο θεωρείται για κάθε οργανωμένο κράτος, που επενδύει στην παιδεία, το διδακτικό προσωπικό και τα βιβλία να βρίσκονται στα σχολεία πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
της Αρτεμις Μάντη
Στην Ελλάδα για χρόνια το μάθημα γινόταν με φωτοτυπίες μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ οι καθηγητές έφταναν στα σχολεία μέχρι και τον Νοέμβριο, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως τα σχολεία θα ανοίξουν με τα βιβλία στην ώρα τους και τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους.
Τα βιβλία πράγματι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ήταν έτοιμα για να παραδοθούν στους μαθητές. Τι γίνεται όμως με τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στα σχολεία; Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι πέτυχε τον στόχο της, η πραγματικότητα φαντάζει επανάληψη των τελευταίων χρόνων. Οι ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών παραμένουν, σε αντίθεση με όσα θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Η μόνη διαφορά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι η μείωση ωρών διδασκαλίας και μία σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων, όπως χαρακτηρίζονται από πολλούς εκπαιδευτικούς φορείς. Στο βωμό των περικοπών προωθούνται αλλαγές που δεν έχουν ως βασικό κριτήριο τις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και εκπαιδευτικών.
Σε ανακοίνωση, το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.». Δυστυχώς όμως, Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Αττικής δεν ήταν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες. Οι μαθητές θα τελειώνουν νωρίτερα από το σχολείο μέχρι νεωτέρας (!), αφού δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε οι Διευθυντές πότε θα φτάσουν νέοι δάσκαλοι σε κάποια μαθήματα! Φυσικά αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικογένεια, ειδικά όταν οι γονείς εργάζονται και πρέπει κάποιος να πηγαίνει να παίρνει τα παιδιά νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζαν.
Ένα άλλο Δημοτικό σχολείο της Αττικής δεν έχει ούτε Διευθυντή για να κατανείμει τους δασκάλους στις τάξεις! Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να μπαίνουν τυχαία στις αίθουσες μέχρι να διοριστεί κάποιος Διευθυντής, αφού κανένας από τους ίδιους δεν ήθελε να αναλάβει τη θέση.
Οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κατηγορούν πάντως τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, ότι τα μέτρα που έλαβε για να καλύψει τα κενά οδηγούν σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και μόνο. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωράνε την Πέμπτη οι δάσκαλοι, όπως είχαν εξαγγείλει από τις αρχές Σεπτέμβρη, ενάντια στο νέο τύπο ολοήμερου σχολείου που εγκαθίδρυσε η κυβέρνηση.
Υπέρμαχος των εξεταστικών συστημάτων και της αριστείας φαίνεται, βέβαια, πως είναι τελικά ο πρωθυπουργός, που βιάστηκε να βάλει 20 στον κ.Φίλη!