Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Μάτι: Συγκλονιστικές ιστορίες τραυματιών που μαθαίνουν να περπατούν από την αρχή



Είδαν δικούς τους ανθρώπους να χάνονται στις φλόγες της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής. Προσπάθησαν να τους σώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τραυματίστηκαν και οι ίδιοι. Σήμερα, 2,5 μήνες από την εθνική τραγωδία προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Στο ισόγειο διαμέρισμα μας πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη ο 86χρονος Ιωάννης Κωστόπουλος μαθαίνει να περπατάει από την αρχή.

Κάθε ημέρα επί μία ώρα επαναλαμβάνει μηχανικά τις ίδιες αργές κινήσεις υπό την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή. Έχει εγκαύματα στο 30% στο σώματός του. Στα χέρια, στο κεφάλι, στο λαιμό, στα αυτιά και στα πόδια. Τραύματα που απέκτησε στις 23 Ιουλίου όταν προσπάθησε, αλλά δεν κατόρθωσε, να σώσει τη σύζυγό του από τη φωτιά που σάρωσε το Κόκκινο Λιμανάκι.

Ο κ. Κωστόπουλος ήταν ένας από τους δεκάδες εγκαυματίες που νοσηλεύθηκαν επί μακρόν στα νοσοκομεία της Αττικής μετά τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού. Πέρασε δύο μήνες σε κατάκλιση στο Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, την πρότυπη μονάδα εξειδικευμένης φροντίδας που υπάγεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από τότε που έλαβε εξιτήριο. Η περιπέτειά του, όμως, δεν έχει τελειώσει.

Η τραγωδία σε αριθμούς

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας την 23η Ιουλίου και την επόμενη ημέρα 148 ενήλικες και 23 παιδιά που τραυματίστηκαν στη φωτιά στο Μάτι και την υπόλοιπη Ανατολική Αττική μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ή ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία. Από αυτούς, παρέμειναν για νοσηλεία 55 ενήλικες και 12 παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν άμεσα, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Δεκαπέντε άτομα πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους. Σήμερα, οκτώ εγκαυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία, εν των οποίων οι τρεις είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο Γολγοθάς 

 

Όσοι επιστρέφουν στις οικίες του, είτε στις πληγείσες περιοχές ή σε διαμερίσματα συγγενών ή φίλων σε άλλα σημεία της Αττικής, έχουν να διαχειριστούν μία επώδυνη καθημερινότητα. Πρέπει να περιποιούνται καθημερινά τα τραύματά τους με αλοιφές, να κινούν τα άκρα τους, να αλλάζουν τακτικά γάζες. «Το έγκαυμα είναι από τα πιο δύσκολα τραύματα. Δεν αναρρώνεις γρήγορα» λέει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» η Αρχοντία Κωστοπούλου που μαζί με άλλους συγγενείς της περιποιούνται καθημερινά τον πατέρα της. «Ενώ νομίζεις ότι έχει κλείσει, από κάτω υπάρχει πληγή. Το έγκαυμα λειτουργεί από έξω προς τα μέσα, όπως μας έχουν πει. Χρειάζονται επιμονή και υπομονή για να γίνει κάποιος καλά».

Οι γονείς της έμειναν στην οδό Δρυάδων, στο Κόκκινο Λιμανάκι, κάτω από Μάτι, όταν η φωτιά περικύκλωσε το σπίτι τους. Το αφρόντιστο γειτονικό τους οικόπεδο με την άναρχη βλάστηση θέριεψε τις φλόγες. Η 78χρονη Βασιλεία Κωστοπούλου δεν μπορούσε να μετακινηθεί χωρίς αναπηρικό αμαξίδιο. Ο καπνός και το θερμικό κύμα την έριξαν μπρούμυτα στην αυλή του σπιτιού. Ο σύζυγός της προσπάθησε μάταια να τη σηκώσει και κάηκε σε αρκετά σημεία του σώματός του. Η σορός της γυναίκας του θα παρέμενε εκεί, σε κοινή θέα, για πάνω από 30 ώρες μέχρι να παραληφθεί από την Πυροσβεστική.

Ο κ. Κωστόπουλος εκείνη τη νύχτα μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από το γιο του που είχε φτάσει στην περιοχή για να βοηθήσει. Από εκεί τον έστειλαν στον «Ευαγγελισμό» και τελικά νοσηλεύθηκε στο «Λάτσειο». Κατά τις διαδοχικές διακομιδές του η κόρη του λέει ότι της περιέγραφε με λεπτομέρειες τι είχε συμβεί. Στο νοσοκομείο, όμως, υπό τις ισχυρές δόσεις φαρμάκων για να αντέξει τους πόνους, δεν ήταν το ίδιο διαυγής. Κάποιες ημέρες της νοσηλείας του είχε παραισθήσεις. «Νόμιζε ότι έβλεπε τη μαμά μου στην πόρτα και τον έπιαναν τα κλάματα. »Να τώρα πέρασε η μαμά σου, τώρα κάθεται εκεί και με κοιτάζει», έλεγε» θυμάται η κόρη του Αρχοντία Κωστοπούλου.

Τα έξοδα

 

Ο πατέρας της πέρασε οκτώ ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μέχρι να λάβει εξιτήριο βρισκόταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. «Έβλεπα ότι προσπαθούσε να ζήσει. Οι άμεσοι συγγενείς του, μία γροθιά, προσπαθούμε να τον ενθαρρύνουμε» λέει η κ. Κωστοπούλου.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι Αττικής έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλυφθούν από το υπουργείο Υγείας τα έξοδα για τις αποκλειστικές νοσοκόμες που χρειάστηκαν οι εγκαυματίες. Η κ. Κωστοπούλου δεν έχει λάβει ακόμη αυτό το ποσό, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα για τις φυσιοθεραπείες του πατέρα της και άλλων εγκαυματιών στο Μάτι. Έλαβε φάρμακα και αναπηρικό αμαξίδιο από το κοινωνικό φαρμακείο στον Μαραθώνα και εξαίρει τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στο «Λάτσειο» γιατροί και νοσηλευτές.

Άλλοι εγκαυματίες, όμως, δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στη ζωή. Ο Ιωάννης Χαρδαλούπας έχασε τη μητέρα του στις 4 Αυγούστου στον «Ευαγγελισμό». Στη μήνυση που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του Αντώνη Φούσα κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου  Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη και στελεχών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, περιγράφει τις προσπάθειές του να μεταφέρει την αδερφή του για νοσηλεία στις ΗΠΑ. Αναφέρει πως έπεσε θύμα της γραφειοκρατίας, ότι δεν μπορούσε να στείλει φωτογραφίες με τα τραύματα της αδερφής του στο εξωτερικό, αδυνατούσε να της εκδώσει νέα ταυτότητα καθώς είχαν καεί όλα τα έγγραφά της. Η αδερφή του πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου στον Ευαγγελισμό.

Στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης ο Ιωάννης Κωστόπουλος μετρά αντίστροφα. Οι γιατροί λένε ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες μέχρι να αναρρώσει και να μπορεί να κινηθεί κανονικά. Πρόσφατα, πάντως, έκανε μία κίνηση που δεν συνήθιζε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα οικογενειακά τραπέζια. Ζήτησε να του βάλουν μισό ποτηράκι κρασί. «Άρχισε να αντιδρά» λέει η κόρη του συγκινημένη από αυτό μικρό σημάδι. «Θέλει να επιβιώσει».

Πηγή: Εφημερίδα Η Καθημερινή

Φωτογραφίες: Reuters, Eurokinissi