Σε …αγώνα δρόμου για τη διάσωση της ιστορικής αλυσίδας η οποία βρέθηκε να «πνίγεται» στα χρέη εξαιτίας της «κακής» επεκτατικής πολιτικής που εφάρμοσε η Carrefour πριν την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο, εισέρχεται η διοίκηση της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Οι τραπεζίτες πάντως προεξοφλούν ότι η σωρευτική ζημία για το banking από τα δάνεια της Μαρινόπουλος και τους προμηθευτές θα φθάσουν τα 250 με 280 εκατ ευρώ...ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να διασωθεί η εταιρία τονίζουν "υπό το υφιστάμενο σχήμα η Μαρινόπουλος δεν διασώζεται"
Η κατάσταση επιδεινώθηκε το Μάιο του 2010 όταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ επέλεξε να αποπληρώνει τους ξένους προμηθευτές βάζοντας στο περιθώριο τους εγχώριους οι οποίοι να σημειωθεί τα αποδέχθηκαν όλα με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα εισπράξουν τα οφειλόμενα.
Το οικονομικό άνοιγμα της αλυσίδας εκείνη την εποχή έφθανε τα 500 εκατ. ευρώ προς την εγχώρια αγορά, το οποίο όμως δεν έκλεισε ποτέ λόγω της οικονομικής κρίσης και διατηρήθηκε ανοικτό μέχρι σήμερα.
Το Πρωτοδικείο της Αθήνας με την απόφασή του να προστατεύσει πλέον την ελληνική αλυσίδα σουπερ μάρκετ από τους πιστωτές έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2016, δίνει πολύτιμο χρόνο στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία πλέον αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι « το ενδεχόμενο πτώχευσης της Μαρινόπουλος είναι απειλή για την οικονομία».
Η κυβέρνηση έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και παρακολουθεί από κοντά στις εξελίξεις χωρίς όμως να έχει εργαλεία παρέμβασης πέρα από το να δηλώνει ότι επιθυμεί τη διάσωση της εταιρείας.
Η στάση του Ελληνικού Δημοσίου που ζήτησε να εξαιρεθεί από τα μέτρα προστασίας διεκδικώντας το ποσό των 50 εκατ ευρώ είναι μία ένδειξη ότι οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία μπορεί να ξεπεράσουν την ίδια την κυβέρνηση.
Η στάση των προμηθευτών θα κρίνει το μέλλον της Μαρινόπουλος
Οι προμηθευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία προστασίας της εταιρείας μέσω δικηγόρων έλεγαν ότι η κατάσταση είναι οριακή και δύσκολη τόσο για τους ίδιους τους προμηθευτές όσο και για την εταιρεία Μαρινόπουλος.
Το bankingnews που συνομίλησε με αρκετούς δικηγόρους ανέφεραν ότι το business plan που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορεί να έχει καμία τύχη διότι προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 15 χρόνια.
Αρκετοί προμηθευτές έχουν απαιτήσεις που φθάνουν τα 15 εκατ. ευρώ.
Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι η πρόθεση των πελατών είναι ότι το χρέος δεν πρέπει να αυξηθεί ούτε ένα ευρώ.
Πρόσθεσαν ότι δεν θα συνεχίσουν την τροφοδοσία των καταστημάτων αν δεν αποπληρωθεί ένα μέρος της οφειλής ενώ για τις νέες παραγγελίες απαιτούν την άμεση εξόφλησή τους.
Το σχέδιο δεν περπατά έλεγε η πλειοψηφία των δικηγόρων που ελπίζει πλέον στην εμφάνιση του ομίλου Σκλαβενίτη σε ρόλο « λευκού ιππότη» ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για μικρό μέρος των δραστηριοτήτων της Μαρινόπουλος.
Η σημερινή διοίκηση του ομίλου για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την τροφοδοσία των καταστημάτων θα χρειασθεί τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ για να γεμίσει τα ράφια των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή οι προμηθευτές δεν μπορούν να αναλάβουν επιπλέον το ρίσκο της εξόφλησης των προϊόντων με χρόνους του παρελθόντος.
Ο Σκλαβενίτης σε ρόλο λευκού ιππότη
Οι προμηθευτές ελπίζουν μόνο στην παρουσία του ομίλου Σκλαβενίτη οι οποίοι να σημειωθεί είναι έτοιμοι να αποδεχθούν και «κούρεμα» των οφειλών στην περίπτωση που βελτιωθεί ο χρόνος αποπληρωμής για τις νέες παραγγελίες προϊόντων.
Οι προμηθευτές δίνουν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία των επιχειρήσεων καθώς ο όμιλος Μαρινόπουλος σε αρκετές περιπτώσεις απορροφούσε το 50% ως το 70% της παραγωγής τους.
Πάντως ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει …ανοίξει τα χαρτιά του έναντι των προμηθευτών καθώς έχει βάλλει ως προϋπόθεση να προχωρήσει σε άμεσο οικονομικό έλεγχο της εταιρείας για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Οι τράπεζες θα έχουν καθοριστικό ρόλο στους όρους της επικείμενης συμφωνίας αν όλα εξελιχθούν ομαλά καθώς θα είναι οι βασικοί χρηματοδότες του νέου εγχειρήματος.
Η πρόθεση όλων που συμμετέχουν στην υπόθεση σωτηρίας της Μαρινόπουλος είναι η διάσωσή της αλλά οι προθέσεις μπορεί να μην είναι αρκετές σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και ειδικά για το λιανεμπόριο που καταγράφει πτώση των πωλήσεων εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.
Η Νέα Δημοκρατία για τη Μαρινόπουλος
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων επιβάρυναν το οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), με την υπερφορολόγηση και την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης, έχει επιβαρύνει δραματικά το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα.
Τα λουκέτα στις εταιρείες αυξάνονται καθημερινά.
Πολύ σοβαρή είναι και η υπόθεση του Ομίλου Μαρινόπουλου που αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και εκατοντάδες συνεργαζόμενες εταιρείες.
Σήμερα, εγκρίθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο καθεστώς προσωρινής προστασίας, δίνοντας ανάσα χρόνου στην επιχείρηση.
Και αυτό παρά την αντίθετη θέση του Ελληνικού Δημοσίου που ευτυχώς δεν επηρέασε αρνητικά την κρίση του δικαστηρίου, δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να διασωθεί.
Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο τις υγιείς επιχειρήσεις».
Νίκος Θεοδωρόπουλος