Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024 -

Μαρινόπουλος: Αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων



Το βλέμμα τους στην εκδίκαση του αιτήματος που κατέθεσε χθες η εταιρεία «Μαρινόπουλος» για υποβολή της στο Αρθρο 106Β, το οποίο προβλέπει πτώχευση εν λειτουργία και η οποία θα συζητηθεί την 1η Ιουλίου, στρέφουν πλεόν οι εργαζόμενοι της.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από απανωτές κινήσεις προμηθευτών οι οποίοι με δικαστική απόφαση προχωρούσαν στο κλείσιμο καταστημάτων με στόχο την καταγραφή εμπορευμάτων.

Μέχρι τότε τυγχάνουν προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές. Η εταιρεία καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική σχέση και έχει βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο.

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις, του Ομίλου ανερχόταν το 2014 σε 346 εκ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος σε 101 εκ. ευρώ στα τέλη του ίδιου έτους.

Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία του Ομίλου εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ.

Οι περίπου 12.500 εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους. Η εταιρεία λειτουργούσε 823 καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2016, ενώ πρόκειται για μία αλυσίδα η οποία σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αν προχωρήσει σε πτώχευση επηρεάζει το μέλλον 2.000 και πλέον παραγωγών.

Σύμφωνα με την  ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος», η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος» έχει ως εξής:

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα (χθες) κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας.

«Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλους του σωματείου, που επισήμανε ότι «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου έκανε λόγο για «σχέδιο καλά σχεδιασμένο», καθώς –όπως υποστήριξε– «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».

Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

«Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και, ιδιαίτερα, στην εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και, παράλληλα, η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων στον «Μαρινόπουλο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην εταιρεία, χθες το απόγευμα.

Η εταιρεία απασχολεί 2.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Για την Πέμπτη οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και για την Παρασκευή γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.