Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

LIVE: Συνέντευξη Τύπου της τετραμερούς συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας -Ο Τσίπρας τα βλέπει όλα ελπιδοφόρα... (βίντεο)



Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου της τετραμερούς συνόδου Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας , αρχίζοντας την ομιλία του.

«Το 2015-2016 περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της Τετρμαερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική.

Σε αυτόν τον χρόνο, επισήμανε, υπήρξε η υπογραφή της «σημαντικής» συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η «πολύ επιτυχημένη» Βουλγαρική Προεδρία και η «εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος» ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή,

«Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών,έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανότητο ότι θα επιτευχθεί όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή», τόνισε.

Σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος.

 

 

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισήμαναν τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στη Σύνοδο «16+1» που θα γίνει το Σάββατο στη Σόφια και στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας για πρώτη φορά.

Οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα ενός «δαχτυλιδιού» συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή.