Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025 -

Κυρίτσης για Ελληνικό: Δεν το θέλουμε, υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε



Με μία φράση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε ότι η αρχική αντίρρηση του κόμματος για την επένδυση στο Ελληνικό παραμένει.

Ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον Real fm υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει, τελικά, την επένδυση είναι γιατί αυτή «την υπέγραψαν οι προηγούμενοι και μπήκε ως όρος στο μνημόνιο».

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Υπάρχει η αρχική αντίρρηση για την επένδυση την οποία έχουμε εμείς ως κόμμα, αλλά δεν μπορούσαμε να την επιβάλλουμε στο μέτρο που είχε προαποφασιστεί και υπογραφεί από τους προηγούμενους και μπήκε ως όρος στο μνημόνιο. Αναγκαστικά κάναμε μια επαναδιαπραγμάτευση με την οποία πετύχαμε κάποια πράγματα» είπε ο κ. Κυρίτσης. Προσέθεσε, δε, με ακροατήριο εντός του κόμματός του και όσων αντιδρούν ότι «δεν το θέλουμε, υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε και θα το υλοποιήσουμε, τι θα κάνουμε; Αλλά από εκεί και πέρα θα το υλοποιήσουμε με βάση τον νόμο».

Σχετικά με το θέμα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι το ΚΑΣ και η κυβέρνηση είναι από την ίδια πλευρά του γηπέδου και άλλη ερμηνεία είναι παρεξήγηση.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρέθηκε στη Σαλαμίνα για αυτοψία στις προσπάθειες καθαρισμού του Σαρωνικού από την ρύπανση του Αγ. Ζώνη, είχε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίσει πως «για το Ελληνικό, η Κυβέρνηση επιδεικνύει χαρακτηριστική ανικανότητα και έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας μπορεί στα λόγια να ισχυρίζεται ότι θέλει αυτήν την επένδυση, στην πράξη όμως, δεν ξέρω πραγματικά τι πιστεύει. Αυτό που βλέπω είναι ότι παραπάνω από το μισό του Κόμμα δεν την θέλει».

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση Κυρίτση επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί στα δύο σε ό,τι αφορά στην επένδυση και τα μεγάλα προβλήματα που συναντά το πρότζεκτ από τις συνεχείς αναβολές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη χρήση ενός μέρους του πρώην αεροδρομίου. Η υπόθεση έχει θέσει σε δοκιμασία το φιλοεπενδυτικό άνοιγμα της κυβέρνησης, διχάζει το κυβερνών κόμμα και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε μέσα στην εβδομάδα να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση όχι τυχαία και μάλιστα με ένα εσπευσμένο τρόπο, καθώς η συνεδρίαση ήταν έκτακτη και μπήκε εμβόλιμα στο πιεσμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος έπρεπε να αναχωρήσει λίγο αργότερα για την Εσθονία. Η συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο επειδή το επενδυτικό κοινό αναμένει αποφασιστικές κινήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και επειδή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων κατά της επένδυσης, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δημιουργώντας μία συγκεχυμένη εικόνα για τις πραγματικές διαθέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το χάσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο: Σχεδόν τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν επιφυλακτικά για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η επένδυση, εξέφρασαν δε αντιρρήσεις για τις πιέσεις στο ΚΑΣ και επέμειναν ότι πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι προβλέψεις των νόμων. Ουσιαστικά οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαμόρφωσαν ατύπως το μπλοκ των επιφυλακτικών ως προς την επένδυση και τις διαδικασίες.

Με την άποψη αυτή φάνηκε να τάσσεται στο τέλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν γενικά πιο προσεκτικός. Από την άλλη οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Ρήγας και Γιάννης Μπαλάφας ήταν στη λογική να προωθηθεί πάση θυσία και το ταχύτερο δυνατό η επένδυση, ώστε να μην ναυαγήσει το success story περί ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η σημερινή δήλωση Κυρίτση και ουδείς πλέον είναι σε θέση να προβλέψει πόσο μακρυά θα φτάσουν οι «αντιφρονούντες» με δεδομένο ότι την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΚΑΣ και να γνωμοδοτήσει τελικά αν είναι ή όχι αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό.