Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

"Κουνάει" το δάχτυλο ο Σταϊνμάιερ στην Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης



Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. 

«Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ακόμα και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται». «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε έναν γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει, η χώρα μας πάντα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και οράματα του 21ου αιώνα»υπογράμμισε.

Τις κοινές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα εξέφρασαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ καθώς και την υποστήριξή τους στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ. «Ελλάδα και Γερμανία είναι πολύ κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε η συμφωνία, η Ελλάδα θα έπρεπε να φέρει ολόκληρο το βάρος του προβλήματος με τον κίνδυνο να λυγίσει» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι Γερμανοί στηρίζουμε πραγματικά τη δέσμευση που έχουμε ότι θα δεχόμαστε 500 πρόσφυγες κάθε μήνα».

Αισιοδοξία εξέφρασαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι μία λύση θα είχε θετικές επιπτώσεις για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ. Βεβαίως μία λύση η οποία θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δεν θα υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ, κάτι που χρειαζόμαστε επιτακτικά» είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια λύση μόνο για το Κυπριακό.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης για τη συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας σε πολλούς τομείς, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.