Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 -

Κόκκινα δάνεια: Τι κριτήρια χρειάζονται για να σώσετε την πρώτη κατοικία



Σε 237.000 – 250.000 υπολογίζουν η κυβέρνηση και οι τράπεζες τους δανειολήπτες που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με την κυβέρνηση να έχει ψαλιδίσει τις αρχικές της προθέσεις, αλλά και τις τράπεζες να ανεβάζουν τον πήχη, διασφαλίζοντας όμως «κόφτες» που θα περιορίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο νέος νόμος είναι βέβαιο ότι θα καλύψει ένα διαφορετικό μείγμα δανειοληπτών καθώς στο προστατευτικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται και δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Το νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε με τη συναίνεση των τραπεζών και αναμένεται να πάρει και την έγκριση των θεσμών εισάγει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί άμεσα ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Μαρτίου. Οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να καταθέτουν το αίτημά τους στη διατραπεζική πλατφόρμα. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με το ΑΦΜ και τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και θα αποτυπώνεται σε αυτήν το πλήρες οικονομικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Μόλις κατατεθεί το αίτημα στην πλατφόρμα, η τράπεζα θα προτείνει στον επιλέξιμο δανειολήπτη νέα ρύθμιση για την «κόκκινη» οφειλή του. Να σημειωθεί ότι όποιος δανειολήπτης ρυθμίσει το δάνειό του αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα και καθυστερήσει την πληρωμή 3 δόσεων, τότε χάνει την προστασία του νόμου. Αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν τελικά η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες εκκρεμούν οι δίκες στα Ειρηνοδικεία.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 135.000, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί τελική απόφαση. Εκτιμάται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι τώρα μπήκαν άλλες 10.000 με 15.000 νέες υποθέσεις. Το 30% των υποθέσεων αυτών εκτιμάται ότι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές (περίπου 45.000 υποθέσεις).