Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Κλείνουν τα σύνορα οι Ευρωπαίοι - Συμφώνησε η Ελλάδα, θα πάρει μεγάλη οικονομική βοήθεια - Διαφωνεί και απειλεί με βέτο η Μέρκελ!



Δραματική αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση» αναγνωρίζοντας το τετελεσμένο για την Ελλάδα πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Ουσιαστικά αναμένεται να ανακοινωθεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot, κάτι που αναφέρεται ρητά στο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας. 

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed».
 

Δείτε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» αναφέρεται στο κείμενο.

Γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο έδαφος».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων.

Το κείμενο καταλήγει με το ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Βέτο από Μέρκελ: Διαμήνυσε ότι δεν δέχεται κλείσιμο συνόρων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Politico, είπε σήμερα το πρωί σε Τουσκ και Γιούνκερ ότι δεν θα δεχθεί κείμενο συμπερασμάτων που να λέει ότι ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός!

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ ότι θα είναι αντίθετη στην αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής «αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Μέρκελ είπε πως το κείμενο είναι επι της ουσίας λάθος αφού πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Γερμανία.

Αυτό που μπορεί να δεχθεί είναι η αρχή της πρότασης που αναφέρει ότι «οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στον δρόμο των δυτικών βαλκανίων φτάνουν στο τέλος τους».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Γιούνκερ στήριξε την Μέρκελ.

Τουσκ: Θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων
Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι ξεκάθαρος: «Το οριστικό τέλος της πολιτικής "προώθησης των μεταναστευτικών ροών" και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους».

«Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Ποια φράση θέλει να βγάλει η Μέρκελ από τη συμφωνία

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το συμπέρασμα της Συνόδου, λέγοντας σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι δεν θα συμφωνήσει να αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών ότι η δυτική μεταναστευτική βαλκανική οδός είναι «κλειστή».

Οι διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν εργαστεί ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα το κείμενο με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει ένα ομαλό συμβούλιο με την Τουρκία σήμερα, που θα οδηγήσει στην επίδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στο πώς θα αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Politico, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα το πρωί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι αντιτίθεται σε ένα σημείο μίας κρίσιμης πρότασης του προσχεδίου, σε αυτή που αναφέρει: «αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή».

Η πηγή υποστήριξε ότι η δήλωση είναι πραγματικά λανθασμένη, δεδομένου ότι υπάρχουν πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία κάθε μέρα, ακόμη και αν είναι μόνο μερικές εκατοντάδες.

Επί της ουσίας, η Μέρκελ δέχεται το κομμάτι της πρότασης «οι παράνομοι ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων φτάνουν στο τέλος», αλλά όχι το σημείο «αυτή η διαδρομή έχει τώρα κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιούνκερ στήριξε την αντίδραση της Μέρκελ.

Το έγκριτο σάιτ Politico, με έδρα τις Βρυξέλλες, γράφει για το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής

Οι ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να σταματήσει η ροή μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να είναι:

  • Ο Δρόμος των Βαλκανίων προς την Ευρώπη θα κλείσει
  • Η πολιτική ανοιχτών συνόρων τελείωσε
  • Ολοι οι μη Σύροι μετανάστες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία (απ' όπου η μεγάλη πλειοψηφία φεύγει προς Ελλάδα), η οποία θα λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια.

Μετά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου, οι ηγέτες θα συζητήσουν την εφορμή της πολιτικής Σένγκεν και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, εδικά στην Ελλάδα.

 

Τα βασικά θέματα που θα θέσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

  • Μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και επανεγκατάσταση στην Τουρκία
  • Να υπάρχει αξιόπιστη μετεγκατάσταση, να φεύγουν και με αεροπλάνο 
  • Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για όλα αυτά
  • Μείωση των ροών προς τα νησιά
  • Επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν τους χορηγείται άσυλο
  • Να έχει η Ελλάδα άμεσα οικονομική βοήθεια

Επόμενο βήμα το κλείσιμο της Ειδομένης
Με το δεδομένο πως ο Δρόμος των Βαλκανίων θα μείνει κλειστός, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση στην Ειδομένη, αφού θα πρέπει να απομακρύνει από την περιοχή τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας να είχε πει πως προσδοκία της Ελλάδας είναι να ξανανοίξει η Ειδομένη, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν υπήρξε ποτέ. Ισως γι' αυτό χθες ο κ. Μουζάλας να ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να φιλοξενήσει πολλούς περισσότερους μετανάστες. 

Βίτσας: «Είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η περιοχή»
Ο υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ειδομένης από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η περιοχή, οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε δομές πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι θα περνούν τα σύνορα να προωθούνται. Μάλιστα ο κ. Βίτσας δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο επέμβασης, όπως έγινε και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου πρόσφυγες και μετανάστες είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες, είπε ο υπουργός, θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσον καιρό βρίσκονται στη χώρα μας.