Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 -

Κίνδυνοι για τις υποδομές και την κοινωνική συνοχή από τον όγκο τουριστών στη Σαντορίνη



Σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν για την κοινωνική συνοχή, τις υποδομές, αλλά και το περιβάλλον εξαιτίας του τεράστιου όγκου τουριστών που επισκέπτονται τη Σαντορίνη για να περιηγηθούν στα σοκάκια της Οίας, να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις, να θαυμάσουν το ηφαίστειο και τι άλλο... να φωτογραφηθούν με φόντο το πιο ξακουστό ηλιοβασίλεμα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος Helena Smith για λογαριασμό της Guardian.

Οι δύο εκατομμύρια επισκέπτες που θα οδηγηθούν φέτος στο νησί, είναι σίγουρα ένας αριθμός που πολλά άλλα νησιά θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν σε μία χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και σε μία χώρα όπου το 23% του πληθυσμού είναι άνεργοι και αδυνατούν να πληρώσουν για βασικά αγαθά.

 

Για πρώτη φορά φέτος 141 ξενοδοχεία – 35 το 2013- θα παραμείνουν ανοιχτά φέτος επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο. Μια σκηνή εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν της δεκαετίας του '50 και τη μαζική μετανάστευση μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Κι όμως, η επιτυχία του νησιού έχει το αντίστοιχο τίμημα. Η εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού έχει οδηγήσει σε κοινωνικοοικονομικές εντάσεις δημιουργώντας δυσβάσταχτο φορτίο στις υποδομές του νησιού με τους μόνιμους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι.

«Ο πληθυσμός έχει εκτιναχθεί γιατί όλος ο κόσμος θέλει να δουλέψει εδώ», δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος.

«Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ζουν πλέον μόνιμα εδώ και έχουμε περίπου 150 γεννήσεις ετησίως, πιθανόν τον υψηλότερο αριθμό στην Ελλάδα. Δεν έχουμε παιδικές χαρές ή τις ανάλογες υποδομές για να υποστηρίξουμε τα νέα δεδομένα», συμπληρώνει. 

Μάλιστα ο ίδιος προειδοποιεί και για περιβαλλοντική καταστροφή. Οι κατασκευές έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που τουλάχιστον το 11% της έκτασης του νησιού έχει γεμίσει με τσιμεντένιες οικοδομές. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, περισσότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο νησί, μετά την Κω και τη Ρόδο. Πρόκειται για ένα νησί μόλις 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ωστόσο συναντά κανείς περισσότερους από 700 χώρους εστίασης, με την πλειοψηφία αυτών στην πρωτεύουσα Φηρά.

«Υπάρχει υπερκορεσμός. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη» σημειώνει και εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την έλλειψη οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, καθώς η Σαντορίνη έχει αποκτήσει τα προβλήματα που συναντά κανείς και σε μια πόλη. Επίσης, όπως λέει, η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%, ενώ τονίζει πως θα πρέπει να αυξηθούν οι προμήθειες, κάτι που όμως είναι ανέφικτο καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για έρευνες.

Την ανησυχία του εκφράζει και ο επικεφαλής της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Μανώλης Καραμολέγκος. «Η φήμη του νησιού είναι πηγή χαράς αλλά με τρομάζει ταυτόχρονα», εξομολογείται και συμπληρώνει «ανησυχώ για το αύριο. Ο τουρισμός απειλεί την κοινωνική συνοχή. Παντού ο κόσμος χτίζει σπίτια ή νοικιάζει τα σπίτια του».

Την ίδια ώρα όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία και σχολεία του νησιού μετά βίας μπορούν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες τιμές. Χαρακτηριστική η περίπτωση δασκάλων που εργάζονται το πρωί στο σχολείο και το βράδυ δουλεύουν ως σερβιτόροι.