Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 -

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από ξένους για εξοχικές κατοικίες



Πολλαπλασιάζονται οι αγορές εξοχικών κατοικιών –και δη πολυτελών– από ξένους, καθώς η άνοδος του τουρισμού και η ανάδειξη ορισμένων προορισμών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη σε διεθνές επίπεδο, έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση.

Ηδη κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφεται αύξηση της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα κατά 63,5% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που συνολικά το 2016 είχαν τοποθετηθεί 270 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 45,3%.

Ενας ακόμα παράγοντας που αυξάνει τις επενδύσεις στην αγορά εξοχικής κατοικίας είναι η σημαντική μείωση των τιμών 50% κατά μέσον όρο, σε σχέση με τις αξίες που ίσχυαν πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης. Η πτώση αυτή συντελέστηκε κυρίως κατά την περίοδο από το 2009 έως το τέλος του 2013, καθώς έκτοτε η συγκεκριμένη αγορά, κυρίως τα πολυτελέστερα ακίνητα που προσελκύουν και ένα διαφορετικό αγοραστικό κοινό, έχει καταγράψει σταθεροποιητικές ή ακόμα και αυξητικές τάσεις, ιδίως για τα ακίνητα εκείνα που συγκεντρώνουν μοναδικά χαρακτηριστικά και θεωρούνται σημεία αναφοράς.

Αντιλαμβανόμενοι ότι το «παράθυρο» της επενδυτικής ευκαιρίας ενδεχομένως και να κλείσει τους επόμενους μήνες – ήδη, άλλωστε, καταγράφονται περιπτώσεις αυξημένων ζητούμενων τιμών από ορισμένους ιδιοκτήτες, αρκετοί ξένοι, επώνυμοι και μη, επιχειρούν να ολοκληρώσουν από φέτος τις κινήσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ισραηλινού επιχειρηματία Τέντι Σάγκι, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σειρά αγορών κατοικιών σε όλη την περιοχή πέριξ του «Νάμμος» στη Μύκονο, που απασχόλησε πολλάκις την επικαιρότητα φέτος. Σύμφωνα με πηγές από τη μεσιτική αγορά, ο κ. Σάγκι, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της Camden Market στο Λονδίνο και ο έκτος πλουσιότερος Ισραηλινός στη λίστα του Forbes, αποσκοπεί τόσο σε προσωπική όσο και σε επενδυτική χρήση. Ο κ. Σάγκι είναι ο ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Playtech, που ειδικεύεται στον τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

Η Μύκονος έχει βρεθεί και φέτος στο επίκεντρο της ζήτησης από επώνυμους επιχειρηματίες και μη, λόγω και της υψηλής τουριστικής απήχησής της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αιγύπτιος κροίσος Ναγκίπ Σαουίρις, γνωστός από την εμπλοκή του στη Wind, απέκτησε δύο πολυτελείς βίλες στο «νησί των Ανέμων», αντί συνολικού ποσού που εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Η μία εξ αυτών, επιφάνειας 1.800 τ.μ. και κόστους 6 εκατ. ευρώ, ήταν ημιτελής και ανήκε στον κ. Κορωνιά, πρώην επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος, ο οποίος επέλεξε την οδό της πώλησης λόγω του ότι δεν επισκέπτεται πλέον το νησί. Το δεύτερο ακίνητο που απέκτησε ο κ. Σαουίρις αφορά βίλα στον Αγιο Λάζαρο, 1.000 τ.μ., η οποία ανήκε σε έναν κατασκευαστή ακινήτων, με πολύχρονη παρουσία στο νησί. Πωλητής ήταν φέτος και ο επιχειρηματίας του χώρου των ΜΜΕ κ. Λυμπέρης, ο οποίος προχώρησε στην επένδυση ανάπτυξης βίλας στα Χουλάκια Μυκόνου, με στόχο την πώληση. Αγοραστής ήταν, πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ακινήτου των 1.000 τ.μ. και των 7 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Μαυρομμάτη, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στον χώρο της εμπορίας ειδών τέχνης. Αντίστοιχα, στις Σπέτσες, η μονοκατοικία των 600 τ.μ. και πέντε υπνοδωματίων, στην οποία γυρίστηκε η ταινία «Τζένη, Τζένη», άλλαξε χέρια φέτος, καθώς πέρασε στην κατοχή του εφοπλιστή Νίκου Ευθυμίου, αντί 3,5 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Φραντζέσκα Καλαμαρά, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Franceska Properties, που δραστηριοποιείται στην αγορά της Μυκόνου, «οι αγοραστές από το εξωτερικό κινούνται για μεγάλα και πολυτελή ακίνητα, από 400 τ.μ. και άνω, και σε πολύ καλές τοποθεσίες, όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ εσχάτως παρατηρείται και μεγάλη κινητικότητα από Κύπριους αγοραστές». Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πραγματικός όγκος των κεφαλαίων που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνει η ΤτΕ, καθώς η πλειονότητα των πωλητών ζητεί η κατάθεση των χρημάτων να γίνεται σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό. Η τάση αυτή έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.