Κυριακή 07 Ιουλίου 2024 -

Κακοκαιρία εξπρές με ακραία φαινόμενα χτυπά την χώρα: Προειδοποίηση μετεωρολόγων για την Αττική



Προειδοποιητικό μήνυμα έλαβαν πολίτες της Αττικής από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Παράλληλα, η ΕΜΥ επικαιροποίησε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Παρότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν υψηλή ραγδαιότητα, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη υετού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη 04/07/24 θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

 

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρά τοπικά φαινόμενα πλήττει τη χώρα μας, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται το πρωί της Πέμπτης 4/7 κυρίως στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος στη Χαλκιδική, στη Δράμα, στην Ξάνθη και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και από το μεσημέρι και μετά θα «κατηφορίσουν» κάτω από τη Λάρισα, οπότε περιμένουμε να είναι ισχυρά στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα , την Αρκαδία, ενώ δεν αποκλείεται λίγο και την Αρκαδία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό.

Στην Αττική τα φαινόμενα έρχονται το μεσημέρι και «μέχρι το βράδυ θα βρέχει. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά οπωσδήποτε θα υπάρχουν περάσματα που θα έχουν και καταιγίδες, δηλαδή αστραπόβροντα και δεν αποκλείεται και τοπικές χαλαζοπτώσεις».

Σύμφωνα και με το meteo, πιθαανότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης 04/07 ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης 04/07.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.