Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προτείνει η ΑΝΕΛ



Κατατέθηκε απόψε η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την προϋπόθεση να παρέχουν δωρεάν, υπό μορφή υποτροφίας, το 15% των θέσεων τους σε επιλαχόντες φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Οι ανεξάρτητοι Έλληνες προτιμούν ακόμη την απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Καθιερώνεται ακόμη η δυνατότητα εκλογής κάθε πολίτη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε με πρόταση από τα εκπροσωπούμενα στη Βουλή κόμματα είτε με αυτοπρόταση οποιουδήποτε συγκεντρώνει κατά τρόπο πιστοποιημένο την υποστήριξη τουλάχιστον 100.000 εκλογέων.

Ακόμη θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτείνουν την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα προκειμένου να αποτυπώνεται αυθεντικά η λαϊκή βούληση.

Ακόμη θεσπίζεται η δυνατότητα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων που διαμένουν μόνιμα κατά το χρόνο των εκλογών στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις κατά τόπους προξενικές αρχές.

Τέλος θεσμοθετείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης τηλεοπτικής ανακοίνωσης της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησης τους αμέσως πριν από την προβολή του κεντρικού τους δελτίου ειδήσεων.

Επιπλέον απαγορεύεται η παροχή πίστωσης προς τα μέσα ενημέρωσης που δεν υπακούει στους κοινούς πιστοληπτικούς κανόνες καθώς και η παροχή προνομιακών διαφημίσεων στα μέσα ενημέρωσης από το Δημόσιο από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την πρόταση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο.