Είναι γεγονός πως οι κάτοικοι των μικρών νησιών, προκειμένου να καλύψουν τα κενά και την ολιγωρία του κράτους, χρειάζεται πολλές φορές να γίνονται εφευρετικοί και ευέλικτοι.
Το ίδιο συνέβη και στην Σύμη, όπου ένας δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Αλέξης Σπανουδάκης, ανέλαβε εθελοντικά τις εργασίες συντήρησης του Πετρίδειου Δημοτικού Σχολείου!
Ο κ. Σπανουδάκης, τις τελευταίες 40 ημέρες, εργάζεται πυρετωδώς και έχει ήδη καταφέρει να αποκαταστήσει την πρόσοψη του ιστορικού κτηρίου. Τα έξοδα για την αγορά των απαραίτητων υλικών τα καλύπτει ο Δήμος Σύμης όμως όλη η εργασία γίνεται από τον δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος δεν μπορούσε να μείνει απαθής απέναντι στις ανάγκες του σχολικού κτηρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των μηχανικών και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις δημοπρατήσεις, ακύρωσαν τους προγραμματισμένους διαγωνισμούς για την εκτέλεση των εργασιών στα σχολικά κτήρια και υπήρχε κίνδυνος να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες οι οποίες θα παραπέμπονταν για του χρόνου.
Τότε, ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, αποφάσισε, με την συνδρομή του Δήμου, να πιάσει το… μυστρί και μάλιστα για δεύτερη φορά!
Πέρσι, πάλι με εθελοντική εργασία και κάλυψη των εξόδων για τα υλικά από τον Δήμο Σύμης, κατάφερε να ολοκληρώσει μόνος του, τις εργασίες συντήρησης ενός ακόμα σχολικού κτηρίου του νησιού.
Φέτος, για την αποκατάσταση της πρόσοψης του κτηρίου απαιτήθηκαν 40 ημέρες προσωπικής εργασίας. Ο κ. Σπανουδάκης, θα συνεχίσει να εργάζεται εθελοντικά, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, βάζοντας τα… γυαλιά σε πολλούς «αρμόδιους» και αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πετρίδειο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Σύμης και στεγάζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο, λειτουργεί ως εξαθέσιο και φιλοξενεί περίπου 70 παιδιά. Το Πετρίδειο, χτίστηκε το 1886 με έξοδα των παιδιών του Νικήτα Πετρίδη, κατοίκων Σύμης, που το δώρισαν στο Δήμο Σύμης. Είναι χτισμένο κοντά στην μητρόπολη του νησιού, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Αρχικά το διδακτήριο είχε 4 αίθουσες διδασκαλίας. Για την εξυπηρέτηση των σχολικών αναγκών χρησιμοποιούνταν και 2 αίθουσες από το ναό Αγίου Ιωάννου. Το έτος 1932 έγινε επέκταση του Διδακτηρίου, με την κατασκευή δύο αιθουσών, στον προαύλιο χώρο του σχολικού κτηρίου και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς.
Πηγή:www.dimokratiki.gr