Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 -

Η υπόθεση Γιακουμάκη



Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης (Σέλλι Ρεθύμνου 23 Μαρτίου 1995[1] - Ιωάννινα, Φεβρουάριος 2015) ήταν φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Πιστεύεται ότι είχε πέσει θύμα bullying και λεκτικού εκφοβισμού, τα οποία ήταν και τα αίτια της εξαφάνισης και του θανάτου του. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται.

Εξαφάνιση
Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη ανακαλύφθηκε από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του μήπως ήξεραν που βρίσκεται. Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Γιακουμάκη. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα οι έρευνες επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί. Οι έρευνες είχαν διάρκεια 40 μέρες.

Εύρεση του πτώματος του Γιακουμάκη
Τελικά, στις 15 Μαρτίου του 2015, εντοπίστηκε το πτώμα του Γιακούμακη, 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το πτώμα αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε ολόκληρο το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

Μετέπειτα
Οι έρευνες για τον θάνατο του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, καθώς οι αποκαλύψεις για την άσκηση bullying εναντίον του. Αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου στη παρέα που ενοχλούσε τον Γιακουμάκη. Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας εναντίον του Γιακουμάκη, με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου του 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε σωματική βία.

Δικαστικές εξελίξεις
Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους, για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 10 Ιουνίου του 2015 ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου του 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Ειδικότερα ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγει την τιμωρία της προσωρινής αποβολής ένας εκ των Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη. Να σημειωθεί ότι η τιμωρία των Κρητικών δεν σχετιζόταν με την υπόθεση Γιακουμάκη αλλά αφορούσε περιστατικό φθοράς του κτιρίου. Μαζί με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και οι πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη καθώς και την υπεύθυνη της Εστίας ενώ καταδίκασε τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

8-2-2019

Ο χρόνος που πέρασε δεν ήταν ικανός ούτε για να ξεχάσουν, ούτε για να μειωθεί ο πόνος του. Οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η αδελφή του, οι συγγενείς τους βρέθηκαν στα Γιάννινα για μία ακόμη φορά. Στάθηκαν και πάλι στην αίθουσα του δικαστηρίου ζητώντας να μάθουν την αλήθεια. Η δίκη με κατηγορούμενους εννέα φίλους και συμπατριώτες του Βαγγέλη, τελικά αναβλήθηκε. 

Οι κατηγορούμενοι κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος εκπροσωπήθηκαν δια των δικηγόρων τους, όμως ο βασικός λόγος της αναβολής ήταν η απουσία μαρτύρων. Ανάμεσα στους απόντες και μάρτυρες ιδιαίτερα σημαντικοί, όπως για παράδειγμα ο συγκάτοικος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Οι απουσίες αυτές ήταν που οδήγησαν το δικαστήριο στην αναβολή και στον προσδιορισμό δικασίμου για τις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ο Γιώργος Κοκοσάλης, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, σημείωσε ότι βούληση όλων ήταν να γίνει η δίκη. Οι κατηγορούμενοι έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος να παραστούν δια της εκπροσώπησης, κάποιοι ωστόσο είχαν την πρόθεση να βρεθούν στο δικαστήριο και να απολογηθούν.

Ο ίδιος καυτηρίασε την απουσία των μαρτύρων που στην συγκεκριμένη υπόθεση είχαν κομβικό ρόλο ενώ εξήρε την στάση της οικογένειας Γιακουμάκη καθώς και την αξιοπρέπεια που δείχνει.

Όσο για τους κατηγορούμενους, ισχυρίστηκε ότι λυπούνται πολύ για τον θάνατο του Βαγγέλη και ζώντας σε μια μικρή κοινωνία στην Κρήτη, αδυνατούν να διαχειριστούν όλο αυτό που συμβαίνει. Αυτό ήταν και ο λόγος που ο ίδιος, λίγες μέρες πριν, μίλησε για bulling που δέχονται, εννοώντας ουσιαστικά την ισχυρή κοινωνική πίεση.

Ο συνήγορος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας επανέλαβε ότι το μόνο ζητούμενο πλέον στην υπόθεση αυτή είναι να λάμψει η αλήθεια. Η οικογένεια είναι πεισμένη ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε, δεν είχε κανένα λόγο να κάνει κάτι τέτοιο και άποψή τους είναι ότι κάποιος ή κάποιοι τον σκότωσαν.

Η δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση άλλωστε βρίσκεται στην κύρια ανάκριση. Τέλος σημείωσε ότι επιθυμία της οικογένειας θα ήταν να παραστούν στο δικαστήριο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και να πουν τα γεγονότα όπως πραγματικά συνέβησαν.

Τα δικαστήρια των Ιωαννίνων ήταν κατάμεστα σήμερα, τα μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ ακριβώς απέξω, στην λεωφόρο Δωδώνης είχαν τοποθετηθεί αφίσες στις κολώνες με φωτογραφίες του Βαγγέλη Γιακουμάκη και με το σύνθημα «δολοφονήθηκε από λεβέντες».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Απριλίου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.

Ενώ ο πατέρας του άτυχου φοιτητή ξέσπασε σε κλάματα και κατέρρευσε βγαίνοντας από την αίθουσα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης από την Κρήτη.

Και το δράμα της οικογένειας ακόμα συνεχίζεται, μια οικογένεια που ψάχνει δικαίωση και μια Ελλάδα που ζητά δικαίωση και να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.