Διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως “είναι η πρώτη φορά που κινητοποιήσαμε τόσους πολλούς μηχανικούς”.

 

Όπως είπε, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της καμένης περιοχής. Σημείωσε ότι σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Μαγκλάρας του απέστειλαν τις ψηφιακές φωτογραφίες της περιοχής από τον δορυφόρο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για να εκδοθεί το ταχύτερο η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζει ποιες είναι πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.