Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Η νέα έκπληξη που ετοιμάζει το Μαξίμου εν όψει της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ



Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ψήφισε τον Ν. 3986/2011 που τιτλοφορούνταν «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»

Τα άρθρα 29 και 31 του νόμου καθιέρωσαν την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα και την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, δηλαδή των φόρων που αποτέλεσαν σημαίες των μνημονιακών χρόνων, μέτρα-«σφραγίδα» των τροϊκανών και «χτύπησαν» κυρίως τη μεσαία τάξη.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θέλουν να «υποστείλουν» τις τροϊκανικές σημαίες. Στη βάση αυτή το ζήτημα της μείωσης των φορολογικών βαρών που σχετίζονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος θα απασχολήσει την Παρασκευή διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα είναι μια από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για τη ΔΕΘ.

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, η λέξη «έκπληξη» ενθουσιάζει το Μαξίμου. Εκπληξη θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ, έκπληξη θεωρούν ότι ανακοίνωσε την οριστική κατάργηση των capital controls.

«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μη διαρρεύσει τίποτα από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ώστε να παρουσιαστεί ως… έκπληξη (κάτι που σημαίνει πως θα είναι κάτι σημαντικό). Ελα όμως που όταν ψάχνεις, ρωτάς, μαθαίνεις κιόλας. Απλά να ενημερώσω πως σε ετήσια βάση από το τέλος επιτηδεύματος μπαίνουν στα δημόσια ταμεία σχεδόν 500 εκατ. ευρώ και από την εισφορά αλληλεγγύης 1,1 δισ. ευρώ! Δηλαδή οι δύο φόροι μαζί επιβαρύνουν νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις κατά 1,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Βεβαίως τα λεφτά είναι πολλά και ουδείς γνωρίζει από πού θα εξοικονομηθούν. Πάντως βρίσκονται στην πρόταση-έκπληξη της κυβέρνησης.

Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος θεωρούν πως μια μείωση των συγκεκριμένων φόρων θα βοηθούσε να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα στήριζε την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα έδινε ανάσες στην ασθμαίνουσα οικονομική ανάπτυξη.»