Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Η Μαρινόπουλος μπορεί να γίνει η ελληνική Lehman Brothers - Αβέβαιο το μέλλον 12 χιλ. εργαζομένων



Σε μία... κλωστή κρέμεται η σωτηρία της αλυσίδας σουπερ μαρκετ Μαρινόπουλος παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να επαναφέρει στην κανονικότητα την ιστορική αλυσίδα. 

Οι… ενέσεις ρευστότητας που δέχθηκε η Μαρινόπουλος από το τραπεζικό σύστημα έφεραν αρχικά την ομαλότητα  στα καταστήματα καθώς δημιουργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης από το σύνολο σχεδόν των προμηθευτών, οι οποίοι με τη  σειρά τους τροφοδότησαν με εμπορεύματα τα ράφια της αλυσίδας  από τις αρχές Απριλίου. 
Οι προσπάθειες της διοίκησης απέδωσαν αφού κατάφεραν να  σημειώσουν αύξηση των πωλήσεων στα επίπεδα του 15%  το μήνα Μάιο.
Οι καταναλωτές έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη στα καταστήματα της  Μαρινόπουλος αλλά αυτό δεν φθάνει , είπε αξιόπιστη πηγή στο bankingnews. 
To μέλλον της αλυσίδας με τους 12.000 εργαζόμενους θα κριθεί  από την αποφασιστικότητα των τραπεζών αλλά  και  στο εν δυνάμει συνεταίρο τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος  διστάζει να κάνει το επόμενο βήμα. 
Το deal της Μαρινόπουλος με τον όμιλο Σκλαβενίτη για την ίδρυση εταιρείας  στην οποία  θα συμμετείχαν τα 33 Hypermarket Carrefour πλέον  δεν υφίσταται.
Η αρχική συμφωνία  θεωρείται ... νεκρή  καθώς οι δύο μέτοχοι δεν έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στον  οποίο  θα  αναφέρονταν η σύσταση της εταιρείας. 
Πηγή της  Επιτροπής  Ανταγωνισμού ανέφερε  ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα λόγω απουσίας του φακέλου. 
Οι λύσεις  για τη Μαρινόπουλος περιορίζονται  σημαντικά δίνοντας ... τροφή για όλα τα πιθανά  σενάρια.  
Οι  επιπτώσεις  στην εγχώρια οικονομία  θα είναι πρωτόγνωρες καθώς η Μαρινόπουλος έχει χαρακτηρισθεί ως συστημική επιχείρηση ενώ στην περίπτωση που αφεθεί στην τύχη της οι περίπου  3.000 προμηθευτές θα βρεθούν σε οικονομικό  αδιέξοδο αφού οι συνολικές  υποχρεώσεις της εταιρείας υπολογίζονται στο 1,7 δισ  ευρώ.  
Πήγες της αγοράς  ανέφεραν ότι στο ενδεχόμενο να επικρατήσει το «κακό»  σενάριο η κυβέρνηση στην ουσία θα  έχει να διαχειριστεί μια Lehman Brothers επί ελληνικού  εδάφους. 
Πρόσθεσαν ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. 
Τα  πρόσφατα προβλήματα της Μαρινόπουλος  για κατασχέσεις  προϊόντων μπορεί να μην  είναι στην έκταση  που λέει  η αγορά  λέει υψηλόβαθμο  στέλεχος  της  Μαρινόπουλος  ο οποίος διευκρίνισε ότι είχαν  τον  χαρακτήρα απειλών  που δεν υλοποιήθηκαν. 
Οι τράπεζες  εξαιτίας της  συμφωνίας που δεν προχωρά  με τον όμιλο Σκλαβενίτη δεν έδωσε τη δόση  των 25 εκατ  ευρώ με αποτέλεσμα να απαξιωθεί η αρχική χρηματοδότηση των 75 εκατ. ευρώ που δόθηκε στο ξεκίνημα της συνεργασίας  με τον όμιλο Σκλαβενίτη.  
Το πλάνο προέβλεπε η   χρηματοδότηση να φθάσει  στα επίπεδα των 200 εκατ.  ευρώ η οποία πλέον δεν υλοποιείται.
Το καλό  σενάριο για  τον όμιλο Μαρινόπουλο είναι να μπει σε εφαρμογή  το  σχέδιο για χρηματοδότηση  από τις τράπεζες που θα φθάνει στα 400 εκατ. ευρώ. 
Ωστόσο ο  ισχυρός αντίπαλος  για την ιστορική αλυσίδα είναι η αναποφασιστικότητα που δείχνουν οι τράπεζες  οι οποίες  όμως  έχουν βάλλει ως  προϋπόθεση τη συμμετοχή του ομίλου  Σκλαβενίτη  στο νέο εγχείρημα σε ρόλο βασικού μετόχου.  Στέλεχος της  αγοράς θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί  άλλος  χρόνος  ενώ στην περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί άμεσα  το πρόβλημα η κυβέρνηση θα κληθεί να  αντιμετωπίσει ένα μη διαχειρίσιμο ζήτημα με  απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. 

Νίκος  Θεοδωρόπουλος