Τι και αν πέρασαν εβδομήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 τελικά θα εκφράσει δημόσια συγνώμη αύριο, από το βήμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για το ΟΧΙ, ο κ. Ματαρέλα.
Θα ζητήσει συγγνώμη για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 και την στρατιωτική επίθεση στην Ελλάδα ανήμερα της εθνικής μας επετείου και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο Ιταλός Πρόεδρος έρχεται στην Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου, για να παρακολουθήσει την επιβλητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου με την οποία η Ελλάδα τιμά την εποποιία της νίκης εναντίον του εισβολέα του φασιστικού καθεστώτος Μουσολίνι.
Και θα αδράξει την ευκαιρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.
Θα είναι η πρώτη φορά που από πλευράς Ρώμης θα γίνει αυτό και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ δεν υπολείπεται συμβολισμών και η παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Παυλόπουλος και Ματαρέλα, μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κεφαλονιά, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη των χιλιάδων εγκλωβισμένων στρατιωτών της μεραρχίας «Άκουα», που αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα τους, σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία στις φονικές μάχες εναντίον γερμανικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943.
Από την Κεφαλονιά και μέσω Κέρκυρας, ο αρχηγός του Ιταλικού Κράτους αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ της Κυριακής (28.10.2018) στη Ρώμη. Ο Ματαρέλα, από το 2015 πρόεδρος της χώρας, καθηγητής του διεθνούς δικαίου, βουλευτής και υπουργός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος παλαιότερα, αποτελεί σήμερα την κορυφαία σταθερά σε μια Ιταλία που βυθίζεται στην πολιτική ρευστότητα και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση κλυδωνίζονται.
Με μακρά παράδοση στην δημόσια ζωή η οικογένειά του, ο αδερφός του Πιερσάντι, δικαστής, και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας, με έντονη δράση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 από τη μαφία στο Παλέρμο.