Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ελλάδα απέρριψε τη βίζα στον καγκελάριο του Πατριαρχείου της Μόσχας



Ο καγκελάριος του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βαρσονόφι της Αγίας Πετρούπολης και Λαδόγας δεν έλαβε βίζα από την Ελλάδα. «Πρώτη φορά δεν του δόθηκε βίζα» ανέφερε πηγή της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το προξενικό τμήμα της Ελλάδας αρνήθηκε να εκδώσει βίζα Σένγκεν στον Καγκελάριο του Πατριαρχείου της Μόσχας που ήθελε να επισκεφτεί την χώρα για να μεταβεί σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος.

«Ο Βαρσόνοφι κάνει εδώ και αρκετά χρόνια προσκυνηματικά ταξίδια στον Άθω, αλλά αυτή τη φορά δεν του δόθηκε βίζα» ανέφερε στο RIA Novosti πηγή της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα ρωσικά μέσα ανέφεραν πληροφορίες ότι το ελληνικό προξενείο αρνήθηκε να εκδώσει βίζες σε ρώσους ιερείς ή ότι εκδίδει κυρίως θεωρήσεις αντί για τουριστικές βίζες τριών ετών.  Ο αρχιερέας Βλαντιμίρ Βιγκιλιανσκι δήλωσε ότι στο τέλος Μαΐου δόθηκε στη γυναίκα του τριετής βίζα και σε αυτόν βίζα μόνο για έναν μήνα, παρότι αιτήθηκε για τριετή.

Έχει επισκεφθεί την Ελλάδα τουλάχιστον 15 φορές και κατηγορεί τις αρχές για «μεγάλη παραβίαση» της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και για διάκριση. Ο Βιγκιλιάνσκι τόνισε ότι «πολλοί ρώσοι κληρικοί» ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα τους τελευταίους έξι μήνες, τους δόθηκε βίζα μόνο για ένα εξάμηνο, το πολύ.

Ο αρχιερέας Βασίλι Μπικσέι δήλωσε ότι το καλοκαίρι σχεδίαζε να κάνει διακοπές με την οικογένειά του στην Ελλάδα και δόθηκαν βίζες σε όλους εκτός από εκείνον.

Πηγή: Sputnik.gr