Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Χρυσές μπίζνες για το συλλαλητήριο



Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των 20 ατόμων, εκπτώσεις στους φοιτητές, μισοτιμής ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς και πακέτα μεταφοράς - διαμονής με δώρο μια περιήγηση - εξπρές στο κέντρο της πρωτεύουσας προσφέρουν πολλά από τα τουριστικά γραφεία ανά την Ελλάδα, τα οποία επιστρατεύουν τον στόλο των οχημάτων τους για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για το Μακεδονικό στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, τοπικοί φορείς και σύλλογοι από τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι από περιοχές της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης, απευθύνονται σε τουριστικούς πράκτορες προκειμένου να μισθώσουν λεωφορεία, ζητώντας τους να ρίξουν τις τιμές ή και να διαθέσουν σε κάθε όχημα μερικές δωρεάν θέσεις για τους οικονομικά αδύναμους.

«Τιμή προσφοράς για τη μεταφορά σας στο συλλαλητήριο. Το ταξίδι θα γίνει σε μορφή εκδρομής, αφού θα υπάρχει αρκετός χρόνος στη διάθεσή μας και για τη βόλτα μας στην Αθήνα. Αφήστε τα κόμματα και τον φανατισμό πίσω σας και απλά ελάτε να εκφραστείτε με ευπρέπεια και να περάσετε όμορφα» είναι, ενδεικτικά, η «πρόσκληση» τουριστικού γραφείου με έδρα την Κέρκυρα, το οποίο προγραμματίζει για την ερχόμενη Κυριακή δρομολόγια (με εισιτήρια από 30 έως 55 ευρώ το άτομο) όχι μόνο από το νησί των Φαιάκων αλλά και από την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, την Αρτα, την Αμφιλοχία, το Αγρίνιο και το Ρίο.
Στις business με τα πούλμαν προς την Πλατεία Συντάγματος, ορισμένα πρακτορεία έχουν προβλέψει μάλιστα και δύο αναχωρήσεις τόσο τα ξημερώματα της Κυριακής όσο και το Σάββατο. «Με 40 ευρώ αναχώρηση Σάββατο βράδυ και περιήγηση στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά άλλο ταξιδιωτικό γραφείο, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
120 ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ. Η λίστα με τις αφετηρίες (ήδη περισσότερες από 120 σε όλη τη χώρα) των λεωφορείων που αναμένεται να κατηφορίσουν ή να ανηφορίσουν στην Αθήνα ανανεώνεται συνεχώς στη σελίδα «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα» στο facebook και στο προφίλ της κίνησης πολιτών «Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν». Οπως φαίνεται, κάποιες μητροπόλεις, δήμοι και σύλλογοι ανακοινώνουν ότι διαθέτουν δωρεάν μεταφορικά και καλούν τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, το μεσημέρι (ώρα 14.00) της Κυριακής, να κάνουν έγκαιρα την κράτησή τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τη συντονιστική επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, και τους υποστηρικτές του συλλαλητηρίου, πιθανότατα όλα τα λεωφορεία θα κατευθυνθούν - μετά τα τελευταία διόδια - προς το Σύνταγμα, συνοδευόμενα από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, και έπειτα θα δοθούν οδηγίες για τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης. «Αυτή την Κυριακή περιμένουμε επταψήφιο αριθμό διαδηλωτών. Το σίγουρο είναι ότι η Μακεδονία θα κατέβει σύσσωμη. Καλούμε όλους να διαδηλώσουν ειρηνικά» ανέφερε με δηλώσεις του ο Μιχάλης Πατσίκας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Μαραθώνιος μικροπωλητών

Την ίδια στιγμή, το Σύνταγμα μπαίνει σιγά σιγά σε ρυθμούς διαδήλωσης: οι ελληνικές σημαίες παίρνουν περίοπτη θέση στις «αυλές» των περιπτέρων του κέντρου, ενώ οι μόνιμοι μικροπωλητές της πλατείας ετοιμάζονται για κυριακάτικο... μαραθώνιο, όπως λένε, περιμένοντας τις επόμενες ημέρες να πιάσουν τα δικά τους πόστα οι καντινιέρηδες αλλά και πλανόδιοι με σημαίες, μπλουζάκια και καπέλα. «Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει το Σαββατόβραδο. Καθένας θα θέλει να πιάσει μια καλή θέση. Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δρόμοι γύρω από την πλατεία θα έχουν γεμίσει. Κι εγώ εδώ όπως πάντα!» λέει ο Νίκος, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει πάγκο με κουλούρια στην έξοδο του μετρό στο κάτω μέρος της πλατείας. Πιθανότατα την ίδια μέρα θα τοποθετηθούν πάντως και οι εξέδρες για τους ομιλητές και οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διοργανωτών, προβλέπεται να στηθούν εκτός από την Πλατεία Συντάγματος και στις οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι την Πλατεία Κλαυθμώνος καθώς και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το Πολεμικό Μουσείο και τη λεωφόρο Συγγρού.