Συμβουλές για τα βήματα ένα προς ένα που πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε διαχειριστής και οι ιδιοκτήτες κατά τη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης, δίνει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, ενόψει της έναρξης της φετινής περιόδου.
Τη Δευτέρα (15/10) «ανοίγει» η διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης και όπως κάθε χρόνο, ιδιοκτήτες και διαχειριστές κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες, ώστε να είναι έτοιμοι για τις παραγγελίες τους.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών με τις χρήσιμες συμβουλές:
«Πλησιάζει ο βραχνάς των καταναλωτών αφού από τις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές το κρύο η ακόμη και την παγωνιά που προϋποθέτουν μια μεγάλη δαπάνη για το νοικοκυριό τους. Είναι βέβαιο, ότι για τους περισσότερους καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πανάκριβο προϊόν και γι’ αυτό το λόγο οι παραγγελίες και φέτος θα κινηθούν με την μέθοδο του σταγονόμετρου … Επίσης είναι γνωστό ότι οι πολίτες θα στραφούν εξ αιτίας του ακριβού πετρελαίου και σε άλλες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως είναι σόμπες υγραερίου, ξυλόσομπες, τζάκια κ.α.
Οι καταναλωτές όμως που δύνανται οικονομικά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
O πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν το νου τους στην διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης, γνωρίζοντάς τους ότι ένας (1) τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.
Για την παραλαβή λοιπόν της σωστής ποσότητας πετρελαίου δεν χρειάζονται ούτε ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα, αρκεί ο καταναλωτής να έχει μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο και να ακολουθήσει την εξής μέθοδο:
1. Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.
2. Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο.
Γι' αυτή τη μέτρηση , η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.
3. Προσοχή, πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να έχουν γράψει το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του.
4. Για να πληρωθεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή, γι’ αυτό μετά το τέλος της παραλαβής περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο από τον αφρό του…
Ας δούμε τώρα πως υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (ένα πόντο) ύψους της δεξαμενής.
Για παράδειγμα παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος , 1 μέτρο πλάτος , 1 μέτρο ύψος.
Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα.
Επομένως αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για : ( 100 - 12 ) x 20 = =1.760 λίτρα πετρελαίου.
5. Ακόμη ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει χρώμα πράσινο.
Στην απόδειξη πρέπει να αναγράγεται η ογκομέτρηση της δεξαμενής και του μετρητή πριν και μετά την παραλαβή.
Επίσης είναι σε όλους γνωστό η τακτική συντήρηση του καυστήρα - λέβητα εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος.
Οι καταναλωτές να ζητούν από τους ειδικούς-αδειούχους τεχνίτες το φύλλο ελέγχου !!!
Προσοχή, εάν υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσότητα πετρελαίου :
α) πρέπει να ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στην τηλεφωνική γραμμή 1520 και
β) το πετρέλαιο πρέπει να παραληφθεί υπογράφοντας την ένδειξη «με επιφύλαξη».