Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 -

Χάος στις υπηρεσίες καθαριότητας Γλυφάδας και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης



Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και δυσλειτουργίας έχουν εισέλθει οι...Υπηρεσίες Καθαριότητας των περισσότερων Δήμων της χώρας.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενήργησε το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει τα πόστα όπου μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν οι συμβασιούχοι, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή προβλήματα που κανείς δεν είχε προβλέψει.

Το κυριότερο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από όσους είδαν το όνομά τους στους πίνακες των “προσωρινά επιτυχόντων” δεν έπιασαν ακόμη δουλειά και ούτε αναμένεται να παρουσιαστούν πριν περάσουν πολλοί μήνες…

Συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν καταθέτοντας τα δικαιολογητικά τους 130.000 άτομα, διεκδικώντας 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (οδοφωτισμός και καθαριότητα).

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι με την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μπορούν οι επιτυχόντες να αναλάβουν υπηρεσία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως από εκεί ξεκίνησαν αρκετά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά επειδή βγήκαν μόνο από τις δηλώσεις καθενός υποψηφίου. Θα πρέπει να ακολουθήσει ο ενδελεχής έλεγχος και διασταύρωση των δικαιολογητικών κάθε επιτυχόντα από το ΑΣΕΠ καθώς και η διαδικασία των ενστάσεων. Ο πίνακας λοιπόν αναμένεται να αλλάξει ριζικά.

Καθώς όμως οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν πρόθυμοι να πάνε σε οποιονδήποτε Δήμο (πάνω από 200 ΟΤΑ ζήτησαν μόνιμο προσωπικό) η παραμικρή αλλαγή στον πίνακα θα επηρεάσει τους πάντες, ανακατανέμοντας τους επιτυχόντες κυριολεκτικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας!

Το φλέγον ερώτημα είναι πότε θα οριστικοποιηθούν οι πίνακες. Το ΑΣΕΠ απαντά αρμοδίως σε 8 μήνες, ενώ αυτοδιοικητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος. Τι γίνεται όμως στο μεσοδιάστημα;

Κάποιοι επιτυχόντες παρουσιάζονται στις υπηρεσίες και αναλαμβάνουν υπηρεσία, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα κρατήσουν τη θέση τους στο συγκεκριμένο Δήμο.

Οι περισσότεροι καταθέτουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα παρουσιαστούν μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες. Και ενδιάμεσα κάποιοι από τους συμβασιούχους που εργάζονταν μέχρι τώρα, με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές συνεχίζουν την εργασία τους, αναμένοντας το ΑΣΕΠ και την έλευση των μονίμων.

Γλυφάδα

Η νέα κατάσταση στον Δήμο Γλυφάδας περιγράφεται από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Άννυ Καυκά ως “καταστροφή”. Όπως μας δήλωσε, από τους 105 υπαλλήλους που ανέμενε – και είχε ανάγκη – η υπηρεσία Καθαριότητας, έπιασαν δουλειά μόλις 48. Οι 52 κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα αναμένουν την οριστικοποίηση των πινάκων και 5 απλώς …δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί πουθενά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιτυχόντες του Δήμου Γλυφάδας προέρχονται κυριολεκτικά από όλες τις γωνιές της χώρας: Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πρέβεζα, Βόνιτσα, Βόλος, Πάτρα, Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Πύργος, Αγρίνιο, Σπάρτη, Λεωνίδιο, Ιωάννινα, Τρίκαλα είναι οι περιοχές κατοικίας των ανθρώπων που θεωρητικά ανήκουν πλέον στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου Γλυφάδας.

Και πώς θα λειτουργεί πλέον η καθαριότητα; Χάρη στους 30 συμβασιούχους, που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν στα πόστα τους προσωρινά. Φυσικά, το κενό στο προσωπικό είναι δυσαναπλήρωτο, καθώς λείπουν 27 υπάλληλοι…

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Χειρότερα είναι τα πράγματα στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Από τα 81 άτομα που υποτίθεται ότι προσλήφθηκαν στον Δήμο, μόλις οι 20 προσήλθαν! Οι 35 από τους επιτυχόντες προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής: Ναύπακτος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Θέρμη, Άνδρος είναι μερικές από τις “πατρίδες” των νέων υπαλλήλων.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δεν κρύβει την οργή του όταν μας μιλά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Όπως λέει, πρότασή του να μπουν γεωγραφικοί περιορισμοί σε επίπεδο Περιφέρειας για τις μετακινήσεις των υποψηφίων έγιναν αποδεκτές από όλους τους φορείς, όμως αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος των 3Β ακόμη εκφράζει τον έντονο σκεπτικισμό του ως προς τη διάρκεια υπηρεσίας των ανθρώπων που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής. Εκτιμά ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της “κινητικότητας” για να επιστρέψουν στον τόπο τους, αφήνοντας κενό στον Δήμο.

Μεγάλη μεταβατική περίοδος

Οπωσδήποτε, η πρόσληψη των πάνω από 8.000 μόνιμων υπαλλήλων έρχεται να καλύψει κάποια από τα σημαντικά κενά των Δήμων σε προσωπικό, τερματίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων. Ένα καθεστώς που εξέθρεφε τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και αιρετών, ενώ προσέθετε και έναν αχρείαστο όγκο γραφειοκρατίας για την κάλυψη πραγματικά πάγιων αναγκών.

Το άσχημο είναι ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΥΠΕΣ και το ΑΣΕΠ δημιούργησε μια πολύ μεγάλη σε διάρκεια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων θα δοκιμαστούν σκληρά, μαζί φυσικά με τις αντοχές των δημοτών.

Χιλιάδες νέοι υπάλληλοι φαίνεται ότι θα εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους και θα γίνουν εσωτερικοί μετανάστες για μια θέση στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που θα ζυγίσουν αν αξίζει ή συμφέρει μια τόσο ριζική αλλαγή για τον μισθό των 700-800 ευρώ που δίνουν οι Δήμοι. Ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων θα αλλάξει ριζικά.