Πόλης, ώστε να επιτραπεί η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο ΒΙΟΠΑ, έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης και της Αιρετής Περιφέρειας…
Όπως λέει στο thebest.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης, η οποία συνοδεύεται από την αναλυτική και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης και της Αιρετής Περιφέρειας.
Τι έχει συμβεί; Όπως εξηγεί ο κ. Στάμος, σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης, εγκρίνεται από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αιρετής Περιφέρειας. Έτσι, ο Δήμος έστειλε την απόφαση με την οποία προβλέπεται η χωροθέτηση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου στο Γλαύκο, στη Αιρετή Περιφέρεια, ώστε να εισηγηθεί στο Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης την αλλαγή.
Ωστόσο, η Υπηρεσία της Αιρετής Περιφέρειας, ερμηνεύοντας το νόμο, θεώρησε ότι δεν είναι αρμόδια και έστειλε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στην αντίστοιχη υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, ώστε αυτή να αποφανθεί.
Όμως με τη σειρά της, η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας έκρινε πως και αυτή είναι αναρμόδια και επέστρεψε την απόφαση στην Αιρετή Περιφέρεια!
Αυτό συνέβη άλλες δυο φορές - ναι καλά διαβάσατε – με αποτέλεσμα η τροποποίηση που σχεδίου πόλης να βρίσκεται στον αέρα.
Το θέμα αυτό, που αντικατοπτρίζει εν πολλοίς τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ετέθη από τη δημοτική Αρχή στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος.
«Του περιγράψαμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης και του ζητήσαμε τη βοήθειά του» εξηγεί ο Παύλος Στάμος ο οποίος αναρωτιέται: «πως είναι δυνατόν να στέλνουμε δεκάδες τροποποιήσεις Σχεδίου Πόλης και να μην έχουμε πρόβλημα και σε αυτή να πηγαίνει από τον έναν στον άλλον χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να καθυστερούμε επί μήνες για ένα γραφειοκρατικό θέμα».
Στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα ο Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και όπως σημειώνει ο κ. Στάμος: «Ελπίζουμε η επίσκεψή μας στον υπουργό να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών εξετάστηκαν και τρόποι χρηματοδότησης του έργου, καθώς και τρόποι να ξεπεραστούν και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια, σε μια διαδικασία η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ωστόσο, λόγω της γραφειοκρατίας, ο Δήμος έχει «παγώσει» και τις συνομιλίες που έχει ξεκινήσει με εταιρείες του εξωτερικού, όπως έχει γράψει παλιότερα το thebest.gr, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.
«Πιστεύουμε ότι σε ένα διμήνο θα έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και πως θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης. Μετά θα προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες».
Όπως έχει γραφτεί στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το αποτεφρωτήριο να λειτουργήσει εντός του 2018.
Μέχρι τότε όμως, οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να αποτεφρωθούν μετά θάνατο, θα αναγκάζουν τους συγγενείς τους σε μια μεγάλη ταλαιπωρία.
Και αυτό, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Γραφείων Τελετών Ελλάδας, που επικαλείται η οργάνωση της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης,
4.300 σοροί το 2016 αποτεφρώθηκαν στο εξωτερικό, αριθμός σημαντικά αυξανόμενος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το κόστος της διαδικασίας κυμαίνεται, μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ, αφού μπορεί η αποτέφρωση στη Βουλγαρία να στοιχίζει 600 ευρώ, ωστόσο το κόστος ανεβαίνει λόγω των μεταφορικών και λοιπών εξόδων.
Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς κάθε χρόνο από τη χώρα μας «φεύγουν» 6,5 έως 9 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που καταλήγει στα αποτεφρωτήρια του εξωτερικού ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.