Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Γκάφα» της ΕΛΑΣ στην Καρδίτσα: Αποζημίωση ζητούν οι καλλιεργητές της κλωστικής κάνναβης



Νέα τροπή λαμβάνει η τεράστια γκάφα της αστυνομίας μετά την καταστροφή νόμιμης φυτείας βιομηχανικής κάνναβης στην Καρδίτσα, καθώς η  εξώδικο στην αστυνομία και στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας απέστειλαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «χασισοφυτείας» των 10.564 δενδρυλλίων κάνναβης που εντοπίστηκαν στις 2 Ιουλίου και εκριζώθηκαν σε αγροτική περιοχή στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για έναν 44χρονο και τον 24χρονο ανιψιό του, οι οποίοι συνελήφθησαν, με την αστυνομία να παρουσιάζει την υπόθεση ως «μεγάλη επιτυχία» της.Εξαρχής, ωστόσο, υπήρξε προβληματισμός για το γεγονός ότι η μεγάλη αυτή φυτεία ήταν προσβάσιμη και ορατή, χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια απόκρυψής της. Οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ποικιλία του φυτού που χρησιμοποιείται για την κλωστική κάνναβη, για βιομηχανική χρήση και ήταν επιδοτούμενη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά από την απολογία τους ο ανακριτής τους άφησε ελεύθερους και πλέον, με το εξώδικο, ζητούν την αποκατάσταση του ονόματός τους και την ηθική και υλική αποζημίωση από τον ίδιο τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας.

Μιλώντας στο cannabisnews.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Χρονόπουλος επεσήμανε ότι «αφενός τα αστυνομικά όργανα λειτούργησαν σύννομα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εισαγγελέα, αφετέρου ο κατηγορούμενος κατά τον έλεγχο δεν μας επέδειξε έγγραφα τα οποία να πιστοποιούν τη νομιμότητα των καλλιεργούμενων φυτών».

Η αστυνομία λέει επίσης ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο 44χρονος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και επειδή δεν είχε δικαίωμα καλλιέργειας ούτε νόμιμης φυτείας χρησιμοποιούσε το χωράφι του 24χρονου ανιψιού του, ο οποίος όντως είχε πάρει προέγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Επιπλέον, από την αστυνομία υποστηρίζουν ότι έως τις 30 Ιουνίου όφειλε να παραδώσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοιχεία για το σπόρο που χρησιμοποίησε κλπ. κάτι που το έπραξε στις 3 Ιουλίου μία ημέρα μετά την σύλληψη του θείου του που εντοπίστηκε στην φυτεία.

Δείγμα της κάνναβης που κατασχέθηκε έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας για να ελεγχθεί ο ισχυρισμός πως πρόκειται για βιομηχανική ή όχι. ‘Οπως και να έχει πάντως ο 44χρονος θα κατηγορηθεί εκ νέου, αφού ομολόγησε πως καλλιεργούσε ο ίδιος το συγκεκριμένο χωράφι, ενώ του έχει απαγορευθεί.