Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γιούνκερ: Η Ελλάδα είχε παραποιήσει τα στοιχεία της Οικονομίας την περίοδο 2004 - 2009



Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2009 άφησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στα μαθήματα που έλαβε κατά την πορεία της ευρωζώνης και μάλιστα, ιεράρχησε το μάθημα από την Ελλάδα ως τρίτο κατά σειρά.

«Το τρίτο μάθημα», είπε, «προέρχεται από την Ελλάδα, Τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%. Ομοίως, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισεκ. Ευρώ σε 301,1 δισ. Ευρώ. Από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα στοιχεία της οικονομίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είαι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας:

«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε πως «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».