Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025 -

Γιατί η περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας μπήκε στο στόχαστρο του Ράμα



Τον Οκτώβριο του 2017 μπουλντόζες και πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη έκαναν την εμφάνισή τους στη Χειμάρρα, και παρά την τότε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνα, τελικά κατεδάφισαν ένα ημιτελές κτίσμα και ένα βενζινάδικο που ανήκαν σε ομογενείς, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης «Νέα Χειμάρρα» για χώρους πρασίνου και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά 19 οικογένειες είχαν πάρει ειδοποιητήρια εκείνη την περίοδο, ενώ τα πρώτα ειδοποιητήρια είχαν σταλεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2016. Τον Αύγουστο του 2015, άλλωστε, το αλβανικό κράτος είχε προχωρήσει και στην κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει λάβει κατά καιρούς για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, τώρα φαίνεται να βάζει και πάλι μπρος το σχέδιο του. Στόχος είναι να γίνει ανάπλαση και να αναπτυχθούν τουριστικά παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Χειμάρρας, ωστόσο οι ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθειες υφαρπαγής περιουσιών μέσω τόσο της άρνησης να εξαιρεθούν από το σχέδιο απαλλοτριώσεων τα κατοικήσιμα σπίτια, όσο και της «δυσκολίας» να εγγραφούν άμεσα στο υποθηκοφυλακείο οι ελληνικές περιουσίες.

Επιπλέον θεωρούν ότι το master plan που προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων θα οδηγήσει σε αλλοίωση του πληθυσμού – όταν ολοκληρωθούν τα Τουριστικά Χωριά που κρατικοποιήθηκαν το 2016 με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν να μείνουν μέχρι και 14.000 άτομα.


(Πηγή: «Πρώτο Θέμα»)

Η Ομόνοια έχει καταγγείλει ότι οι (κατά τον Έντι Ράμα) κρατικές ιδιοκτησίες που περιέρχονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας στην ουσία είναι εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν σε ομογενείς ή είναι εκκλησιαστική περιουσία. Ακόμα, ο πολιτικός φορέας της ελληνικής μειονότητας σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, κάτι που αποδεικνύεται από τους τίτλους που δόθηκαν την τελευταία πενταετία. Παρ’ όλα αυτά, μιας και οι τίτλοι σε πολλές περιπτώσεις ήταν μια ψηφοθηρική κίνηση, δεν έχει γίνει εγγραφή στα τοπικά υποθηκοφυλακεία.

Εκτός από την αυθαίρετη παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού της ευρύτερης παραθαλάσσιας ζώνης σε Δρυμάδες, Βούνο και Χειμάρρα (συνολική έκταση 2.941.059 τ.μ.), σε λίγες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή νόμος που προβλέπει ότι όλες οι γεωργικές εκτάσεις που έχουν δοθεί προς χρήση σε ομογενείς αγρότες και κτηνοτρόφους δεν θα πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με νόμο έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές επενδύσεις.


Ο δήμαρχος Χειμάρρας (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας

Οι επικριτές του Αλβανού πρωθυπουργού έχουν επισημάνει ότι στο πλευρό του έχει μεγαλοεργολάβους και οικονομικά συμφέροντα που είναι «χορηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος». Επιπλέον ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, από τον οποίο το ελληνικό κράτος αφαίρεσε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, έχει κατηγορηθεί ως «πρόθυμος» να υπηρετήσει το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης.

 

Για τα Τίρανα η περιοχή της Χειμάρρας είναι ένα «προβληματικό φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού.

«Το ανθελληνικό σχέδιο κατά της Χειμάρρας κορυφώνεται με την τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα που απογυμνώνει τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τα περιουσιακά τους στοιχεία εξαναγκάζοντάς τα να μην μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και να μεταναστεύσουν», λέει στο Πρώτο Θέμα ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος ζητά να υπάρξει κινητοποίηση ελληνικών και διεθνών παραγόντων ώστε οι ομογενείς της Χειμάρρας να μην είναι οι τελευταίοι των Ελλήνων σε αυτά τα χώματα.

Προς το παρόν, όπως έγραφε πριν από λίγες ημέρες το himara.gr, οι αρμόδιες Αρχές κατήρτισαν νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα γίνει καμία κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων. Ταυτοχρόνως οι κάτοικοι έλαβαν τη δέσμευση για την άμεση εγγραφή των περιουσιών τους στο υποθηκοφυλακείο. Να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση οικοπέδων που ανήκουν και σε Έλληνες χαρακτηριζόταν «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, πάντως, μιλώντας στο κανάλι News24 επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει κρατικά ακίνητα και ότι όσα βρίσκονται στην περιοχή της Χειμάρρας δεν ανήκουν σε ιδιώτες.