Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 -

Γιάννης Καλλιάνος: "Ο Τσίπρας εξαπάτησε πολιτικά όλους τους Ελληνες πολίτες. Πρέπει να φύγει"



Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, υπεύθυνος, σοβαρός, έτοιμος να προσφέρει τα μέγιστα στη χώρα.

Ο πρώην Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος, -σε μια εφ’ όλης ύλης συζήτηση- σχολιάζει την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων, την ενδεχόμενη συνεργασία του με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το νόμο περί αδειοδότησης καναλιών ενώ καυτηριάζει τόσο την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα όσο και την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

της Μαρίας-Αρετής Ζιαζιά

Πριν ένα μήνα περίπου με επιστολή σας προς τον Πρόεδρο του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, αποχωρήσατε από το κόμμα. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης;

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, είμαι ένας μετριοπαθής κεντρώος με τεχνοκρατικές ιδέες και προτάσεις, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Είναι για παράδειγμα άδικο να ρίχνουμε συνεχώς τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και να αφήνουμε τις παθογένειες του δημοσίου κρυμμένες καλά κάτω από ένα προστατευτικό χαλί. Είναι λάθος να υπερφορολογούμε τους πολίτες μας και να μην προσπαθούμε ουσιαστικά να φέρουμε κίνητρα για νέους επενδυτές ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία και να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία. 

«Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε πολιτικά όλους τους Έλληνες πολίτες. Είπε χιλιάδες ψέματα προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Βάθυνε με τις πρακτικές του την ύφεση και συνεχίζει να χαμογελάει. Έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και αναφέρει ότι βαδίζουμε σε πορεία εξόδου από τα μνημόνια.»

Η παιδεία και η υγεία, οι δύο σοβαρότεροι πυλώνες της κοινωνίας μας, καταρρέουν. Θεωρώ αδιανόητο να μην βλέπει ο Πρωθυπουργός της χώρας τους τρόπους για να στηρίξει αυτούς τους πυλώνες, όταν ο κάθε απλός πολίτης τους γνωρίζει. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι απαραίτητο να μετασχηματιστούν σε σύγχρονα ιδρύματα, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και μακριά από μικροκομματικές πρακτικές. Είμαι υπέρμαχος της αναβάθμισης του ρόλου του καθηγητή και του δασκάλου στα σχολεία μας. Δεν πρέπει να ενοχοποιείται η αριστεία. Στην υγεία δεν γίνεται τίποτε σωστό. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Οι παροχές στα νοσοκομεία είναι μηδαμινές, υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους και ταυτόχρονα δεν φτάνουν οι γιατροί. Είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα ειδικά σε αυτούς τους τομείς.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως διέλυσε τη χώρα με τις ιδεοληψίες και τα απίστευτα ψέματά του. Και έρχεται ο κ. Λεβέντης και λέει πως ο κ. Τσίπρας είναι σοβαρός, ρεαλιστής, ότι έχει σοβαρευτεί, ότι είναι ώριμος και ότι πρέπει να μείνει στην εξουσία. Αυτές οι δηλώσεις του Προέδρου κ. Λεβέντη με οδήγησαν στην αποχώρησή μου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ποιος είναι ο ρόλος της Ένωσης Κεντρώων. Από την στιγμή λοιπόν που υπήρχαν τόσο μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις δικές μου και στην γραμμή του κόμματος, δεν είχα άλλη επιλογή από το να παραμείνω αξιοπρεπής, να μην παραβώ τις δικές μου ιδεολογικές «κόκκινες γραμμές», να παραμείνω πάντα δίπλα στον πολίτη και επομένως να αποχωρήσω. 

  
Μετά την παραίτηση σας, κυκλοφόρησε η φήμη περί πιθανού «γάμου» μεταξύ υμών και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνετε, λοιπόν, ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νεα Δημοκρατία ή επρόκειτο μόνο για φήμες;

Παρακολούθησα όλες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ. Οφείλω να ομολογήσω όμως πως η ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν θετική διότι αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης φόρων ώστε να ανασάνει η οικονομία μας και να έρθουν νέες επενδύσεις. Εστίασε με μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να δημιουργηθούν πολλές δουλειές ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις, όχι επικοινωνιακά όμως, αυτό δεν θα πρέπει μας απασχολεί, αλλά ουσιαστικά.»

Είχε κοστολογημένο πρόγραμμα στον απόλυτο βαθμό και δεν ασχολήθηκε καθόλου με επικοινωνιακές φανφάρες. Ήταν πολύ ουσιαστικό και καλό για τη χώρα το γεγονός ότι έκανε άνοιγμα σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Νομίζω ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, όχι επικοινωνιακά όμως, αυτό δεν θα πρέπει μας απασχολεί, αλλά ουσιαστικά. Το ότι έκανε άνοιγμα σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και σε όλους τους νέους που έχουν όραμα, ήταν πολύ θετικό για όλους τους πολίτες της γενιάς μου, υπό την έννοια ότι πρώτον έχει πολύ σοβαρό πρόγραμμα και δεύτερον ότι χρειάζεται την βοήθεια όλων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά και ειλικρινά είναι ορθό που θέλει να απαλλαγεί από παλαιοκομματικές νοοτροπίες.  

Έχετε πει στο παρελθόν χαρακτηριστικά, ότι θα βρίσκεστε απέναντι σε αυτούς που έταζαν την ελπίδα αλλά έφεραν το χάος. Η ομιλία και συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενισχύει την άποψη σας αυτή;

Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε πολιτικά όλους τους Έλληνες πολίτες. Είπε χιλιάδες ψέματα προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Βάθυνε με τις πρακτικές του την ύφεση και συνεχίζει να χαμογελάει. Έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και αναφέρει ότι βαδίζουμε σε πορεία εξόδου από τα μνημόνια.

«Η εικόνα που απαντά με απότομο τρόπο στην δημοσιογράφο του ALPHA, όταν του ζήτησε να της εξηγήσει γιατί το κάνει αυτό έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλης της κοινωνίας. Πολιτικά θα το πληρώσει αυτό που έκανε.»

Τον περίμενα σοβαρό στην ΔΕΘ. Δεν ήταν όμως, παρουσιάστηκε πάλι με μια ομιλία η οποία ήταν γραμμένη για να αποφύγει τον χλευασμό αλλά που δεν έπεισε κανέναν. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να φύγει. Η εικόνα που απαντά με απότομο τρόπο στην δημοσιογράφο του ALPHA, όταν του ζήτησε να της εξηγήσει γιατί το κάνει αυτό έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλης της κοινωνίας. Πολιτικά θα το πληρώσει αυτό που έκανε. Δεν μιλάμε απότομα όταν έρχονται να προστεθούν και νέοι άνεργοι, δεν ζούμε στην Βόρεια Κορέα. Αντιθέτως προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σχεδιάζοντας μια στρατηγική πορεία ειλικρινή και ουσιαστική προς όφελος όλων.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ αναφορικά με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του τρόπου και των προϋποθέσεων του προπαρασκευαστικού σταδίου επεξεργασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τη διαδικασία της δημοπρασίας και αν σας βρίσκει σύμφωνο η όλη διαδικασία.

Ο νόμος του κ. Παππά είναι αστείος και αντισυνταγματικός. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα αυτός ο νόμος και να δοθούν πολλές περισσότερες άδειες, σε χαμηλότερο τίμημα. Το ΕΣΡ πρέπει να επανασυσταθεί και να είναι αυτό το αρμόδιο για αυτές τις διαδικασίες. Δεν θα πρέπει να επενδύουμε μόνο στο πορτοφόλι για να δώσουμε άδειες, αλλά αντιθέτως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην πολυφωνία και στην δημοκρατία. Αυτός ο διαγωνισμός θύμιζε παλιές ασπρόμαυρες Αμερικάνικες ταινίες τους 1960 που πρωταγωνιστούσε η μαφία. Στην χώρα αυτή γεννήθηκε η Δημοκρατία κάτι που ξεχνάει ο κ. Τσίπρας.  

Ποιες θα είναι στο εξής οι επόμενες ενέργειες σας στον χώρο της πολιτικής;

Το ότι εμπιστεύθηκα έναν πολιτικό του μεσαίου χώρου ο οποίος μιλούσε για πραγματική κάθαρση αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι βαδίζει κοντά στον κ. Τσίπρα, νομίζω ότι δεν θα με κάνει να το βάλω κάτω.

«Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η ειλικρίνεια. Είπαμε, μόνο αλήθειες θα λέμε. Ο κόσμος κουράστηκε από τα συνεχόμενα ψέματα!»

Αντιθέτως, θα συνεχίσω να προσφέρω για αυτά που δικαιούται η κοινωνία μας με ακόμη μεγαλύτερη θέληση. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που πιστεύουν στην κάθαρση, βρίσκομαι πολύ κοντά τους ιδεολογικά και είμαι σίγουρος ότι θέλουν να εφαρμόσουν ουσιαστικές πολιτικές. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις αυτόν τον αρχηγό που πιστεύει ειλικρινώς στο όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα. Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η ειλικρίνεια. Όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσω το τι θα κάνω, να είναι σίγουροι όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θα τους αναλύσω διεξοδικά τη σκέψη μου. Είπαμε, μόνο αλήθειες θα λέμε. Ο κόσμος κουράστηκε από τα συνεχόμενα ψέματα!