Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Γεννηματά: Να τελειώνουμε με την πόλωση, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα



Σταθερή στη γραμμή του διμέτωπου η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως συμπεριφέρονται σαν να έχουν τελειώσει οι εκλογές. «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εναλλαγή των ρόλων στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:.

«Το φύγε εσύ- έλα εσύ, όμως, δεν αποτελεί λύση. Εξυπηρετεί μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές επιδιώξεις».

«Τσίπρας – Βαρουφάκης φιλονικούν δημόσια για το ποιος είναι περισσότερο υπεύθυνος, για το ποιος είναι ανήλικος και ενήλικος, αλλά τότε από κοινού έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού και όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουμε έκτοτε τα επίχειρα» εστίασε τα πυρά της στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε το Σχέδιο Ελλάδα, θέτοντας τρεις προϋποθέσεις:

Η πρώτη: Να τελειώνουμε με την πόλωση, την υποβάθμιση των θεσμών και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδύσεις. «Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» τόνισε.

Η αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με ένα δίκαιο αναλογικότερο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις.

«Ποιος άραγε θα επενδύσει τα χρήματά του αν κυριαρχούν διχαστικές λογικές του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις;» αναρωτήθηκε και έθεσε τα πεδί της συνεργασίας:

Η δεύτερη: Ένα αξιόπιστο Σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σχέδιο που οδηγεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να διεκδικήσουμε άμεσα από τους εταίρους μας την αλλαγή των δεσμεύσεων, την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

Η τρίτη: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.

«Το δίλημμα είναι καθαρό: Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες» κατέληξε.

Ολόκληρη η ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά κατά την παρουσίαση του Προγράμματος για την Οικονομία και την Κοινωνική Πολιτική:

Αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων,
Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις Εθνικές εκλογές, κρίσιμες εκλογές για τον τόπο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμπεριφέρονται σαν να έχουν τελειώσει οι εκλογές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εναλλαγή των ρόλων στην εξουσία.

Το φύγε εσύ- έλα εσύ, όμως, δεν αποτελεί λύση. Εξυπηρετεί μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές επιδιώξεις. Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και αναπάντητα. Πως θα αφήσει η Ελλάδα πίσω της την κρίση; Πως θα έρθει η ανάπτυξη; Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Πως θα μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους; Πως θα επιστρέψουν αυτά που έχουν φύγει; Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει λύση;

Εμείς λέμε σίγουρα ναι. Παρουσιάζουμε το πρόγραμμα μας, επικαιροποιούμε το Σχέδιο Ελλάδα. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί είμαστε δύναμη εξόδου από την κρίση. Εμείς νοιαζόμαστε. Θέλουμε ξέρουμε και μπορούμε.

Πού βρισκόμαστε όμως αλήθεια σήμερα;

Η Κυβέρνηση Τσίπρα φεύγει αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά:

• Χαμηλή ανάπτυξη με πολύ υψηλή ανεργία
• Αποεπένδυση του παραγωγικού δυναμικού με πολλές επιχειρήσεις στο «κόκκινο». Και εχθρική στάση απέναντι στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
• Νέες κοινωνικές ανισότητες και φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.
• Έλλειψη σύγχρονων υποδομών και υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών
• Ένα τραπεζικό σύστημα που ασφυκτιά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αδυνατεί ακόμη να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά την Οικονομία.
• Ένα ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος (180% του ΑΕΠ) που απειλεί το μέλλον μας.

Και ακόμη: Η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,50% του ΑΕΠ έως το 2022 και επίσης ελάχιστα ελαφρότερα έως το 2040, οδήγησε σε δριμύτατη φορολογία των μικρομεσαίων, αφαίμαξη του εισοδήματος των νοικοκυριών και σε κατάσταση καχεξίας και αναιμικής ανάπτυξης όλη την οικονομία. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αργό θάνατο της οικονομίας.

Υπάρχουν όμως και άλλα ανοιχτά μέτωπα:

1.Η κλιματική αλλαγή απαιτεί δράσεις περιορισμού των περιβαλλοντικών ρύπων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Με αύξηση των ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, δραστική μείωση εκπομπών και αυστηρή διαχείριση αποβλήτων. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές.

2.Τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρασία απέκτησαν μεγάλη γεωπολιτική σημασία, όμως η Ελλάδα είναι ανήμπορη να συμμετάσχει ισότιμα στον σχεδιασμό αξιοποίησης, στην χρηματοδότηση των έργων και στην κατανομή του οφέλους.

3.Η μεταφορά όλης σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο και η υποθήκευση της από τους δανειστές, υπονομεύει κάθε προσπάθεια διεθνούς χρηματοδότησης υποδομών και επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος. Κανείς επενδυτής δεν βάζει τα κεφάλαια του σε υποθηκευμένες εταιρείες γιατί φοβάται ότι και αυτά μπορεί μια μέρα να περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών.

4.Η φθίνουσα δημογραφική πορεία του ελληνισμού με την χαμηλή γεννητικότητα, αλλά και την αυξημένη μετανάστευση του νέου ανθρώπινου δυναμικού. Ο πληθυσμός στην επικράτεια γερνάει και λιγοστεύει και αργά ή γρήγορα αυτό θα προκαλέσει κάθε είδους πιέσεις, όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη και το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την γεωπολιτική ισχύ της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Έχουμε μπροστά μας τρείς μεγάλες προκλήσεις:

Πρώτον, να ανασυντάξουμε την οικονομία ώστε να μην ξαναζήσουμε το φάσμα χρεοκοπίας του 2009 και να μην καταφύγουμε σε νέα Μνημόνια με σκληρή λιτότητα, ύφεση και ανεργία. Να εδραιώσουμε την θέση μας στην Ευρωζώνη. Να συνδιαμορφώσουμε τις αλλαγές που έρχονται.

Δεύτερον, να αναστηλώσουμε το κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, την μαζική απασχόληση. Να γίνει ξανά η Ελλάδα πρώτη επιλογή για τους νέους μας και να μπορεί να παρέχει με επάρκεια τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας στους πολίτες της.

Τρίτον, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και να αξιοποιήσουμε τις γεωπολιτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή για την οικονομία, την χώρα και τον ελληνισμό.

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Απέναντι στις προκλήσεις της οικονομίας, τα δύο κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα απαντούν με διαφορετικές μεν – αλλά εξίσου αδιέξοδες – πολιτικές:

Η Νέα Δημοκρατία
Από την μια μεριά η ΝΔ βασίζει όλη τη στρατηγική της στο δόγμα των οριζόντιων φορο-απαλλαγών. Προσδοκά ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και έτσι αυτόματα έρχεται και η ανάπτυξη, για την οποία άλλο συγκεκριμένο σχέδιο δεν φαίνεται να διαθέτει. Η απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων θα έλθουν κάποτε και αυτά με κάποιο αυτόματο τρόπο που δεν εξηγείται πουθενά, πιθανότατα επειδή μάλλον δεν την ενδιαφέρει.

Όμως μόνη της η μείωση του φορολογικού συντελεστή επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν φέρνει υποχρεωτικά και ισχυρή ανάπτυξη. Πολλοί θα βρουν ευκαιρία να αυξήσουν μόνο τα κέρδη τους ή την κατανάλωση. Όσοι είναι φτωχοί ή δεν έχουν αρκετά εισοδήματα για να ωφεληθούν από τις φορο-ελαφρύνσεις κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια κατάσταση απόγνωσης.

Η πολιτική που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη, υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει τις ήδη διευρυμένες κοινωνικές ανισότητες και να προκαλέσει νέες αβεβαιότητες για την πορεία και την σταθερότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσαν με αδιαλλαξία το δόγμα της υπερφορολόγησης των πάντων, προκειμένου να επιτύχουν υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα. Ήταν το τίμημα που υπέστη ο ελληνικός λαός από την τυχοδιωκτική πολιτική του Α΄ εξαμήνου 2015. Τώρα όσοι το προκάλεσαν, Τσίπρας – Βαρουφάκης φιλονικούν δημόσια για το ποιος είναι περισσότερο υπεύθυνος, για το ποιος είναι ανήλικος και ενήλικος, αλλά τότε από κοινού έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού και όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουμε έκτοτε τα επίχειρα.

Μετά την ταπεινωτική υποχώρηση και το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που δέχτηκε να επιβληθεί ενώ θα καταργούσε και αυτό που ήδη τελείωνε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολούθησε μια συνεχή υποχωρητική τακτική για να καμουφλάρει την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Όχι μόνο ικανοποίησε στο έπακρο όλες τις απαιτήσεις των δανειστών χωρίς καμία πλέον προσπάθεια διαπραγμάτευσης των μέτρων λιτότητας, αλλά τα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο για να δημιουργήσει ένα αποθεματικό διανομής και κάπως να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ελληνική οικονομία, ενώ άρχιζε να βγαίνει από την μέγγενη των Μνημονίων, μπήκε ξανά σε περίοδο στασιμότητας.

Ζημιώθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την αστάθεια και την νέα ύφεση, στερήθηκε την ποσοτική χαλάρωση όταν την είχε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον, επωφελήθηκε ελάχιστα από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Διατήρησε μόνο τα θλιβερά πρωτεία της υψηλότερης ανεργίας στην ΕΕ που δεν κρύβεται με τα ωρομίσθια προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Την δεύτερη πράξη του δράματος την βλέπουμε τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κάθε μέρα επιδόματα, πενηντάρικα, κατοστάρικα, βολέματα, ρυθμίσεις χωρίς καμία αξιολόγηση, ατελείωτες διευκολύνσεις και υποσχέσεις, σε όσους έχουν ή σύντομα θα αποκτήσουν ψήφο. Τίποτα από αυτά δεν βοηθά τους πολίτες να ξεπεράσουν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση την κρίση. Τίποτα δεν τους δίνει μια θέση διαρκούς απασχόλησης. Όλα θα εξατμιστούν και θα εξαφανιστούν μετά τις εκλογές.

Γιατί τίποτα δεν είναι αναπτυξιακό.
Γιατί όλα είναι Παροχές εξαγοράς.
Και οι Έλληνες πολίτες δεν εξαγοράζονται.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμείς λέμε όχι και στους δύο. Δεν είμαστε ούτε με την πολιτική της ΝΔ που θα επιφέρει νέες ανισότητες στην κοινωνία,
ούτε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε διαρκή στασιμότητα στην οικονομία.
Το Κίνημα Αλλαγής διαμορφώνει μια άλλη πολιτική.
Πρώτη μέριμνα για μας είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων, της παραγωγής και της απασχόλησης.
Παράλληλα με ένα πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης και βελτίωσης των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων. Αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της απασχόλησης με σταθερές θέσεις εργασίας.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ακράδαντα ότι η «λυδία λίθος» για την νέα πορεία της χώρας μας είναι οι επενδύσεις.

Μεγάλες εμβληματικές ξένες επενδύσεις, αλλά και πολλές επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις.
Έχουμε θέσει ως Εθνικό Στόχο, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (με όρους αγοραστικής δύναμης) να φθάσει σε 5 χρόνια από το 67% σήμερα, στο 80% τουλάχιστον του μέσου Κοινοτικού όρου.

Να δημιουργήσουμε ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Κι αυτό απαιτεί:

Νέες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ. Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.
Βιομηχανία, τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν τα μέτωπα εξωστρέφειας και ανάπτυξης που θα βγάλουν οριστικά την οικονομία από την κρίση.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι νοητή ποτέ ξανά, κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με το πολιτικό μας σύστημα.

Έχουμε διδαχθεί από την κρίση. Έχουμε διδαχθεί και από τα δικά μας λάθη και παραλείψεις. Είναι ώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική στις προκλήσεις των διεθνών αγορών.

Είναι ώρα λοιπόν να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες, να πνεύσει άνεμος δημιουργίας στην χώρα.

Υπάρχουν όμως τρεις προϋποθέσεις γι’ αυτό:

Η πρώτη: Να τελειώνουμε με την πόλωση, την υποβάθμιση των θεσμών και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδύσεις.

Χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

Που εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, την Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο αναλογικότερο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις. Ποιος άραγε θα επενδύσει τα χρήματά του αν κυριαρχούν διχαστικές λογικές του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις;;

Η δεύτερη: Ένα αξιόπιστο Σχέδιο με Ελληνική Ιδιοκτησία για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας ότι καθηλώνει την χώρα.

Σχέδιο που οδηγεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να διεκδικήσουμε ΑΜΕΣΑ από τους εταίρους μας την αλλαγή των δεσμεύσεων, την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

Ώστε η Οικονομία να βγάλει την θηλιά από τον λαιμό, να αναπνεύσει και βέβαια να απελευθερωθούν πόροι αναγκαίοι για την Ανάπτυξη, την μείωση των φόρων, και την Κοινωνική Συνοχή.

Η Τρίτη: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.

Να λειτουργήσει όχι ως μηχανισμός υποθήκης στους πιστωτές, αλλά στα πρότυπα των Κρατικών Ταμείων κυρίαρχων χωρών που επενδύουν για το δημόσιο συμφέρον, προικίζουν το Ασφαλιστικό Σύστημα για το μέλλον, και χρηματοδοτούν επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς και οι 2 καταστροφικές αυτές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα- στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα και Υπερταμείο- δεν απασχολούν ως φαίνεται τον κ. Μητσοτάκη.

Καμία σχετική αναφορά δεν υπάρχει στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Κάτι ψέλλισε μόνο για τα υπερπλεονάσματα του κ.Τσίπρα , δηλαδή για τα πέραν του 3,5%.
Αλλά αναρωτιέμαι που θα βρεθεί αλλιώς ο δημοσιονομικός χώρος και για αυτή ακόμη την απαραίτητη μείωση των φόρων.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ σε 12+1 βασικές δεσμεύσεις μας για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις

1ον Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης

• Κράτος Στρατηγείο Ανάπτυξης. Τα Υπουργεία θα έχουν μόνο επιτελικό ρόλο. Όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Ανάπτυξη και τον πολίτη, περνούν στον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης.
• Ψηφιοποιούνται και παρακολουθούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέχρι την τελική έγκριση.
• Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, Αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δημοσίου. Το ίδιο και για τις προσλήψεις στην Βουλή.
• Δίκες χωρίς χαρτί! Ολοκλήρωση των έργων της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

2ον: Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.

Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

Λύνουμε εξαρχής ιδιαίτερα για μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

3ον: Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

• Με προτεραιότητες την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου, την παραγωγή νέων ποιοτικών υπηρεσιών (π.χ. πράσινες υποδομές), την διαχείριση των αποβλήτων, το ζωντάνεμα παραδοσιακών κτιρίων.
• Με ρήτρες ενίσχυσης της απασχόλησης, και της προστασίας του περιβάλλοντος.

4ον : Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.

• Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
• Την μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 22%. Του χαμηλού από το 13% στο 11%.
• Την μείωση του φόρου για τους αγρότες στο 13%.
Ακατάσχετο και αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις.

Και εν συνεχεία μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο με την συμμετοχή όλων επιδιώκουμε την ψήφιση ενός φορολογικού συστήματος που θα αντέξει στο χρόνο, θα δημιουργήσει σταθερούς κανόνες για τις επενδύσεις.

Εδώ θεωρώ απαραίτητη μια αναφορά για τους μικρο-ομολογιούχους των οποίων τα ομόλογα κουρεύτηκαν από το PSI. Όταν τα υπερ-πλεονάσματα της φορολογίας διοχετεύονται σε κάθε είδους πελατειακές παροχές, χαριστικές ρυθμίσεις και πολυτελείς δαπάνες των κυβερνητικών στελεχών, είναι θεμιτό και ηθικό να εξετάσουμε κάθε πρόσφορο τρόπο για την φορολογική αποκατάσταση όσων έχασαν τις αποταμιεύσεις τους σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα.

Για αυτό δεσμευόμαστε για την κατάθεση Πρότασης Νόμου που θα αναγνωρίζει έμπρακτα την ζημιά που έπληξε το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Και θα την αποκαθιστά με αναδρομική διάταξη που θα συνδυάζει φορολογικές ρυθμίσεις και επιστροφές της εισφοράς αλληλεγγύης.

5ον : Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

6ον: Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, την δικαιοσύνη, την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

7ον: Ένα νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.

Με ριζικές αλλαγές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.

Με δημιουργία Ταμείου για έρευνα και ανάπτυξη, που χρηματοδοτείται από το κράτος-μεγάλες επιχειρήσεις-τράπεζες, που επενδύει στην οικονομία της γνώσης, χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, διασυνδέει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές με Πανεπιστήμια και πολυεθνικές.

8ον: Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς ξεπερασμένους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Νέο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης και Ευθύνης για να εξαλειφθεί το προκλητικό φαινόμενο των «πτωχευμένων πλούσιων» που αδικεί τις συνεπείς επιχειρήσεις και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Νέο πλαίσιο συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών αρχών σε επιμέρους αγορές (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, επιβατηγών μεταφορών, παιγνίων, κλπ.)

9ον: Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με την διασφάλιση της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς, των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Θεωρώ όμως απαραίτητο να αλλάξει ο αποικιακού χαρακτήρα Νόμος που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στην τρόικα και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.

Και να καταργηθεί το ΤΧΣ ώστε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

10ον Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτών

• Νέα κατεύθυνση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας.
Στόχος είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι να συμβάλλουν στην σύμπραξη και συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», διεθνώς ανταγωνιστικών.

• Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας για τα Εθνικά μας αγροτικά προϊόντα.
Σύνδεση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.

11ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.

Επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να ανοίξει η ενεργειακή αγορά στον ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Να μειωθεί το τελικό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Όχι όμως με την εκχώρηση των πελατών της ΔΕΗ χωρίς αντάλλαγμα –όπως γίνεται σήμερα-που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση και σε συστημικό κίνδυνο την οικονομία.
Χρειάζεται λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-Ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.

Στηρίζουμε την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος, με την ολοκλήρωση του TAP, την προώθηση κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου EAST MED, και των άλλων διασυνδέσεων και έργων υποδομής.

12ον Εκσυγχρονισμός Κεφαλαιοαγοράς και Χρηματιστηρίου

Προσέλκυση μακροπρόθεσμων εγχώριων και ξένων επενδύσεων με αλλαγές:
Στην Κεφαλαιαγορά: Ένα νέο εποπτικό πλαίσιο που να παρέχει νέες επενδυτικές επιλογές (π.χ. νέα επενδυτικά προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων που ανήκουν στο χώρο των «κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων», τεχνολογικοί κόμβοι καινοτομίας) αλλά επαρκή προστασία των επενδυτών.

Στο Χρηματιστήριο Αξιών: με διεύρυνση της δυνατότητας σε μέλη ξένων χρηματιστηρίων να συμμετέχουν στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών για τις μετοχοποιήσεις ελληνικών επιχειρήσεων, ωθώντας την Εναλλακτική Αγορά.

12+1 Δράσεις για την κλιματική Αλλαγή.

Στηρίζουμε πολιτικές όπως:

• Η σταδιακή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές , η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο στον τομέα παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς όπως οι μεταφορές, η γεωργία, τα απόβλητα, η τουριστική δραστηριότητα, τα κτίρια κ.ά.
• Η διείσδυση των ΑΠΕ έναντι των συμβατικών πηγών ενέργειας και η εξοικονόμηση κατανάλωσης με την χρήση αποδοτικότερων τεχνολογιών.

Οι δράσεις δεν πρέπει όμως να περιορίζονται στενά στο ενεργειακό πλαίσιο, αλλά να ανανεώνουν και το γενικότερο μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης, από την διατροφή και τις μεταφορές έως τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους. Για παράδειγμα, η Ελλάδα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί να συμβάλει στην αναζήτηση και καθιέρωση νέων προτύπων διατροφικής παραγωγής και κατανάλωσης με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί για μας κεντρικό στόχο και επιλογή. Δεν είναι σημαία ευκαιρίας. ΕΙΝΑΙ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Καμία προσπάθεια στην οικονομία δεν θα τελεσφορήσει αν η Κοινωνία, οι απλοί πολίτες δεν αισθανθούν ότι θα ωφεληθούν και αυτοί από την συμμετοχή τους. Στόχος μας η σταδιακή αποκατάσταση των εισοδημάτων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ομάδες.
• Για τα Νοικοκυριά: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
• Για τους Συνταξιούχους: Νέο ΕΚΑΣ. Κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και κατώτερο εισόδημα τα 700 ευρώ για το ζευγάρι.
• Για τους αδύναμους:
• Αξιοπρεπές Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και μέτρα ένταξης των φτωχών και κοινωνικά ασθενέστερων.
• Επέκταση των ανοικτών Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και αναβάθμιση της Βοήθειας στο σπίτι.
• Ο συντελεστής φορολογίας για άτομα με αναπηρία άνω του 67% μειώνεται κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον ισχύοντα.
• Για τον κόσμο της εργασίας.
• Αύξηση του κατώτερου μισθού και προσδιορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της ΕΓΣΣΕ.
• Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους, και δυνατότητα μετατροπής του σε επίδομα εργασίας.

• Για τα νέα ζευγάρια.

• 200 ευρώ τον μήνα επί 3 χρόνια για κάθε νέο παιδί που γεννιέται (Ανεξάρτητα από το οικογενειακό επίδομα).
• Κάλυψη όλων των παιδιών από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

• Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
• Ενιαίο καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Κέντρα Υγείας σε όλους τους Δήμους και Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες.
• Στήριξη των Δημόσιων Νοσοκομείων. Πρόσληψη γιατρών-νοσηλευτών.
• Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση των χρόνιων Νοσημάτων.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Ο Ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του για την διακυβέρνηση που επιθυμεί.
Το δίλημμα είναι καθαρό:
Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης.
Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος.
Είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες.

Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει δυνατό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές και τον ανεύθυνο λαϊκισμό.
Σημαίνει ΕΓΓΥΗΣΗ απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ και απέναντι σε έναν ανεύθυνο και αχαλίνωτο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημαίνει ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Με πίστη στην ανάγκη για ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ , στα Εθνικά Θέματα και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρή φωνή στον κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, της επιστήμης, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων.

Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος. Η λογική επιστρέφει στη χώρα , στις 7 Ιουλίου με τη ψήφο των πολιτών.