Η συζήτηση για το μέλλον των πανεπιστημίων στην Ευρώπη γίνεται όχι μόνο με γνωσιακούς όρους, αλλά και με κοινωνικούς. Στην Ευρώπη συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις. Στην Ευρώπη υπάρχει η άποψη για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που μας βρίσκει αντίθετους. Υπάρχει όμως και μια άλλη λογική, που μας βρίσκει σύμφωνους, που είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη τύπου στη Λάρισα, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις προτάσεις για την συνένωση του ΤΕΙ και του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως «το σχέδιο μεταρρύθμισης έχει σχέση με το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και υποστήριξε πως για την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανώτατη Εκπαίδευση, απαιτούνται συναινέσεις κυρίως στην στρατηγική και όχι απαραίτητα στις λεπτομέρειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Επίσης ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως «δεν μπορούν τα τοπικά συμφέροντα να καθορίζουν το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να μεταφέρει τις δικές της αναπτυξιακές ανάγκες».
«Στην Ελλάδα άπειρα τμήματα διασπαρθήκαν επειδή κάποιοι τοπικοί άρχοντες και επιμελητήρια επέβαλαν την άποψη τους στην πολιτική εξουσία. Και είδατε τι έγινε. Πολλά από αυτά δεν έχουν διδακτικό προσωπικό, άλλα δεν έχουν κτίρια κ.α. Για εμάς το πιο εύκολο θα ήταν να μας λένε οι τοπικές κοινωνίες θέλουμε τόσα τμήματα και εμείς να τους υποσχόμαστε διπλάσια» είπε ο υπουργός.
Σχετικά με τον τρόπο διοίκησης των νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην κινητικότητα και στην εμπειρία που υπάρχει σε επίπεδο Ευρώπης σχετικά με την ίδρυση - όπως είπε - 20 Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που θα δημιουργηθούν με τις συνέργειες των υπαρχόντων πανεπιστημίων.
Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων των ανώτατων ιδρυμάτων ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «παραλάβαμε ένα συγκλονιστικό χάος» και τόνισε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων». Επίσης ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε πως κανείς δεν θα χάσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με τις αλλαγές που θα γίνουν στα τμήματα».
Μιλώντας για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Γαβρόγλου τάχθηκε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ακούω από πολιτικούς να μιλάνε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά δεν ακούω ιδιώτες να θέλουν να ιδρύσουν πανεπιστήμια» και συμπλήρωσε ότι ένα πράγμα που δεν μπαίνει στο τραπέζι είναι οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται για να ιδρυθεί ένα πανεπιστήμιο.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της εισαγωγής των νέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Γαβρογλου είπε πως θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς το τέλος του Αυγούστου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη λύσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στην Γ' Λυκείου. Όπως είπε το νέο πρόγραμμα σπουδών της Γ' Λυκείου θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 και συμπλήρωσε πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι αλλαγές στα ΕΠΑΛ και είσοδος των αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και οι ενοποιήσεις των Πανεπιστημίων, αποτελούν ένα σύνολο που σχετίζεται με μια αναβάθμιση του σχολείου.
Σημειώνεται πως ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την ίδρυση και την χρηματοδότηση ενός Ογκολογικού Κέντρου, ενώ στα πλαίσια της περιοδείας του στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στην Ιατρική σχολή συναντήθηκε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Επίσης ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, όπου συζητήθηκε το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Επίσης υπήρξε συμφωνία να υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις 23 Αυγούστου, όπου θα κατατεθούν από την πλευρά της αυτοδιοίκησης προτάσεις σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.