Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Φώτης Κουβέλης: Τι είπε για το ρόλο της Σούδας σε ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε,στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού,αναφέρθηκε στην πιθανότητα χρήσης της Σούδας για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Η χρήση της είναι βεβαίως αυτονόητη. Μπορεί ο κ.Κουβέλης να θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι “δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αίτημα”, ωστόσο είναι προφανές ότι η Σούδα θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους Αμερρικανούς.
Ο κ.Κουβέλης ρωτήθηκε και απάντησε για όλα τα θέματα που “καίνε” αυτή τη στιγμή το χώρο της Εθνικής Άμυνας, όπως για παράδειγμα τους εξοπλισμούς, αλλά και την ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Τι είπε:

Για την εντεινόμενη ένταση γύρω από τη Συρία:

Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, που θα είναι ό,τι χειρότερο για την ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα μπορεί να μη είναι στην πρώτη γραμμή αλλά είναι στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου έχει την ανησυχία της.
Σχετικά με το εάν έχει ζητηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας και τι γίνεται αναφορικά με τις διευκολύνσεις στη Σούδα:
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο αίτημα. Η Σούδα έχει τις λειτουργίες της, αυτές που προβλέπονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις, οι οποίες υπάρχουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνολικότερα. Τίποτε δεν υπάρχει εξειδικευμένο με την απειλή η οποία αιωρείται στην παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας.

Για τις επιπτώσεις στη χώρα μας από ένα τέτοιο χτύπημα:
Αυτονόητα, εάν έχουμε επεισόδια, πολεμικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή, αυτά έστω και αντανακλαστικά θα επηρεάσουν, θα έλεγα αρχικά ήπια και πολύ πιο έντονα αν συνεχιστή αυτή η συγκεκριμένη επιλογή, η οποία προβάλει ως απειλή, στον τουρισμό μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να το καταγράφει καθένας ως ενδεχόμενο αλλά μέχρι την ώρα δεν έχουμε κανένα συγκριμένο στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ματαίωση τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα. Αντίθετα η προσδοκία μας είναι, στην βάση στοιχείων, ότι θα έχουμε αυξημένο τουρισμό.

Για τη τουρκική προκλητικότητα:
Η Τουρκία έχει επιλέξει την κλιμακούμενη ένταση. Εκεί πρέπει να δει κανείς και να αξιολογήσει όλα όσα πράττει με υπερπτήσεις, με παραβιάσεις, με παραβάσεις, με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας στελεχών και την εγκλεισμό τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Εκεί πρέπει να εντάξουμε και το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο πρόσφατα κατεγράφη με το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής στο οποίο, βέβαια, δεν του επετράπη, σε καμία περίπτωση, να παραβιάσει την οριογραμμή.

Για τον κίνδυνο μιας ελεγχόμενης σύρραξης στο Αιγαίο:
Για ελεγχόμενη σύρραξη δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Εκείνο, όμως, το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με επάρκεια και με ικανότητα είναι αποφασισμένες, στο πλαίσιο των πολιτικών μας επιλογών, όχι μόνο να υπερασπιστούν αλλά να διαφυλάξουν στο ακέραιο τα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας:
Δεν υπάρχει καμία τέτοια επιλογή αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, ούτε καν πρόταση από οποιαδήποτε πλευρά. Ακούγονται διάφορα αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα, εδώ και καιρό έχει αποφασίσει μια μεταβολή στη στρατιωτική δομή. Δηλαδή έχουν καταργηθεί τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, οι οποίοι πλέον εντάσσονται κατευθείαν στις μονάδες. Η απόφαση αυτή έχει γίνει σε χρόνο ανύποπτο προς την ένταση η οποία καταγράφεται τελευταία. Η μεταβολή αυτή γίνεται για τους εξής λόγους: Ο ένας λόγος είναι ότι έχουμε καλύτερη και αποτελεσματικότερη την εκπαίδευση των οπλιτών, καθώς αυτή γίνεται στις μονάδες, στα τάγματα. Ο δεύτερος είναι ότι έχουμε την ευκολότερη και συντομότερη ένταξη των οπλιτών στη δραστηριότητα των μονάδων. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος, αυτή η μεταβολή του χώρου εκπαίδευσης έχει και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, με την έννοια ότι οι εκπαιδευόμενο οπλίτες εντάσσονται σε μια άλλη οικονομική λειτουργία διαφορετική από εκείνη που υπήρχε όταν εκπαιδεύονταν σε απομακρυσμένα, πολλές φορές, κέντρα από τις μονάδες.

Για τη λεκτική ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία:
Βεβαίως, πάρα πολλές φορές, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είναι τόσο προκλητικές, που εκ των πραγμάτων προκαλούν και αντιδράσεις από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι εμείς ψύχραιμα, με την αναγκαία σταθερότητα, πρέπει να κρατάμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και η πραγματική τους διάσταση είναι η ετοιμότητά μας, η αποφασιστικότητά μας αλλά και η συνεχής εγρήγορση μας, τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό. Και μια συναφής εκτίμηση: η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, μπορεί να κλιμακώνει την ένταση αλλά η εκτίμησή μου, είναι ότι έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά – ανοίγει και άλλο μέτωπο με το ενδεχόμενο να έχουμε χτύπημα της Αμερικής στη Συρία – και δεν θα τολμήσει, δεν θα επιλέξει, για λόγους δικής της αυτοπροστασίας να προχωρήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου.

Για το ενδεχόμενο αύξησης των δαπανών για εξοπλισμούς και το ζητήματα της αναβάθμισης των F-16 και των αγορά νέων φρεγατών:
Αυτά τα μελετούνται σε χρόνο ανύποπτο προς τις εντάσεις τις οποίες προκαλεί η Τουρκία. Η αναβάθμιση των F-16 είναι μια υπόθεση που συζητείται εδώ και χρόνια, είναι μια ανοιχτή υπόθεση την οποία μελετούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, υπάρχει η κατά αρχήν συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας του κ. Μακρόν αλλά και αυτά είναι όλα σε εξέλιξη. Είναι μια επιλογή που δεν σχετίζεται με αυτά που καταγράφονται σήμερα ή χθες αναφορικά με τις εντάσεις της Τουρκίας. Είναι μια αναγκαία συζήτηση, όσο και επιλογή, η οποία στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων, πρέπει να υπάρξει για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης:
Το ζήτημα το αντιμετωπίζουμε στο επίπεδο των διπλωματικών πιέσεων και παρεμβάσεων. Αυτές είναι οι πιέσεις που ασκούμε. Στην υπόθεση αυτή έχει μπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κάνει παρεμβάσεις το ΝΑΤΟ. Το θέμα έρχεται και στην ευρωβουλή στη Σύνοδό της από 16 έως 19 Απριλίου, με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς και του Λαϊκού Κόμματος και συμπράττουν και άλλες δυνάμεις για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλονται με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό σχόλιο, επεσήμανε:
Όποιος έχει διαφορετική πρόταση, με αυτό το οποίο πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ας μας πει ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση. Ποιο είναι το plan B, το οποίο το μάθαμε και το ακούμε από όσους θέλουν να εκφράζουν αντιρρήσεις για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο που πράττουμε είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, των δραστηριοτήτων μας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα. Δεν μπορώ, όμως, να σας πω, πότε θα επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί μας στην πατρίδα. Ας προχωρήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία αφού ο κ. Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη είναι η τουρκική δικαιοσύνη. Θέλω όμως να σας πω, ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας δεν συμψηφίζεται ούτε ανταλλάσσεται με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, που αφορούν στη χορήγηση πολιτικού ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε σχετικό σχόλιο περί «ανεξάρτητης» τουρκικής Δικαιοσύνης, τόνισε :
Αμφισβητώ έντονα τα περί «ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης», γιατί ο λεγόμενος δικαιακός πολιτισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο λέει ο κ.Ερντογάν.

Για τις συζητήσει που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τις προοδευτικές συγκλίσεις:
Ήδη από το 2015 από τις γραμμές της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υποστηρίζω ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί ο προοδευτικός πόλος στη χώρα. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, διαμορφώνονται δύο πόλοι. Δε μιλάω για δικομματισμό, μιλάω για διπολισμό. Ο ένας πόλος είναι ο βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος πόλος, που πρέπει να διαμορφωθεί, είναι ο προοδευτικός πόλος. Και εκεί πρέπει να υπάρξει η συνεργασία, η σύγκλιση τουλάχιστον σε μεγάλα ζητήματα, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των δυνάμεων που αυτοαναφέρονται είτε στο κέντρο, είτε στην κεντροαριστερά, είτε στην σοσιαλδημοκρατία. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ΄ ότι στο παρελθόν. Και πρέπει αυτό να το συνυπολογίσουν όλοι, προκειμένου να υπάρξει η σύγκλιση για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου.