Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 -

Φορολογικοί έλεγχοι: Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο «μάτι» της εφορίας



Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θεσπίζει μια νέα υπηρεσία ελέγχου, η οποία θα εστιάσει στον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης τόσο φυσικών προσώπων που θεωρούνται υψηλού εισοδήματος όσο και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ), που προέκυψε από τη συγχώνευση του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), τα οποία καταργούνται.

Εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Συγκεκριμένα, φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 72.400 έλεγχοι, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης. Από αυτούς, 26.000 θα αφορούν πλήρεις ή μερικούς φορολογικούς ελέγχους σε εισόδημα και ΦΠΑ, ενώ 25.400 θα εστιάσουν στην τήρηση των υποχρεώσεων για την έκδοση αποδείξεων, τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και τη χρήση POS. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές, με 2.500 ελέγχους που θα αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου.Παράλληλα, 17.600 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κρίσιμους τομείς της αγοράς, ενώ 900 έλεγχοι θα κατευθυνθούν σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ενεργοποιείται το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ), μια νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ, με αποστολή τον αυστηρό έλεγχο φυσικών προσώπων με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης εισηγμένες εταιρείες με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, καθώς και κάτοικοι εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα. Σημαντική παράμετρος είναι ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε πρόσωπα που υπηρετούν στην ίδια την ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια εντός του φορολογικού μηχανισμού.

Συνολικά, εφέτος θα πραγματοποιηθούν 72.400 έλεγχοι, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης. Από αυτούς, 26.000 θα αφορούν πλήρεις ή μερικούς φορολογικούς ελέγχους σε εισόδημα και ΦΠΑ, ενώ 25.400 θα εστιάσουν στην τήρηση των υποχρεώσεων για την έκδοση αποδείξεων, τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και τη χρήση POS. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές, με 2.500 ελέγχους που θα αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου.

Παράλληλα, 17.600 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κρίσιμους τομείς της αγοράς, ενώ 900 έλεγχοι θα κατευθυνθούν σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ενεργοποιείται το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ), μια νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ, με αποστολή τον αυστηρό έλεγχο φυσικών προσώπων με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης εισηγμένες εταιρείες με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, καθώς και κάτοικοι εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα. Σημαντική παράμετρος είναι ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε πρόσωπα που υπηρετούν στην ίδια την ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια εντός του φορολογικού μηχανισμού.

 
 Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη των φορολογικών και τελωνειακών αρχών θα αναλάβουν δράση μέσω των Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ). Με ειδικό εξοπλισμό και στολές, οι ελεγκτές θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και περιπτώσεων λαθρεμπορίου, δίνοντας έμφαση σε υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.