Εικόνες από πλατείες Βικτωρίας και Ομονοίας αναμένονται και στα βόρεια προάστια Αττικής, ανάμεσα σε Μαρούσι, Φιλοθέη και Ψυχικό, όπου θα κυκλοφορούν μετανάστες, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που φέρεται ότι εξετάζει για την κατασκευή μόνιμου χώρου φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αξιοποιηθεί γι' αυτόν τον σκοπό το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, που εκτείνεται σε μία έκταση 40 στρεμμάτων, δίπλα από το ΟΑΚΑ, και έχει χωρητικότητα 5.250 θέσεων.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο προς το παρόν αν η κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τις προθέσεις της τη διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου, στην οποία ανήκει το ποδηλατοδρόμιο.
Οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου σε νέο «σπίτι» μεταναστών και προσφύγων έχουν θορυβήσει τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και ομάδες που χρησιμοποιούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις τους. Τα πρώτα «πυρά» εκτοξεύτηκαν από τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αντέδρασε έντονα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ενώ εκτίμησε πως ο χώρος είναι ακατάλληλος.
«Δεν είναι Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Θα πρέπει να μάθει η κεντρική εξουσία να μην ενεργεί χωρίς πρώτα να ρωτά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν γίνεται να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» λέει ο κ. Πατούλης, διευκρινίζοντας ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν αρμόδιο υπουργό μέχρι σήμερα γι' αυτό το ενδεχόμενο.
Το ΟΑΚΑ
Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, «το ΟΑΚΑ είναι ένα μεγάλο στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και για το οποίο ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο εγκατάστασης προσφύγων. Υπάρχουν άλλοι χώροι, για παράδειγμα, τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, που είναι καταλληλότεροι για τον σκοπό αυτό».
Τέλος, ο δήμαρχος ζητεί από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια «που θα θέτει προ τετελεσμένων την Αυτοδιοίκηση γενικότερα και τον Δήμο Αμαρουσίου ειδικότερα». Το σίγουρο είναι πάντως ότι η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο ΟΑΚΑ θα αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων των βορείων προαστίων, που δεν είναι συνηθισμένοι στην εικόνα αλλοδαπών να περιφέρονται κάτω από το στέγαστρο του Καλατράβα και να λιάζονται στον περιβάλλοντα χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Για την ιστορία, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο κατασκευάστηκε το 1991 και ανακαινίστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα. Το 2006 κλείστηκε περιμετρικά με γυάλινες κατασκευές και έτσι μετατράπηκε σε ποδηλατοδρόμιο κλειστού τύπου.