Κυριακή 07 Ιουλίου 2024 -

Ευρωεκλογές 2024: Πώς θα δείτε πού ψηφίζετε και ποια έγγραφα θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας



Την ώρα που ο χρόνος για τις Ευρωεκλογές 2024 που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή (9/6), μετρά αντίστροφα, αρκετοί είναι οι ψηφοφόροι που δεν γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν.

Για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας έχουν συσταθεί συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη την Περιφέρεια, με τα περισσότερα εξ αυτών (968) να φιλοξενούνται στην εκλογική περιφέρεια Β3 Αθηνών (Νότιος Τομέας).

Για να μάθετε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

  • Επώνυμο (ολόκληρο)
  • Όνομα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες)
  • Όνομα Πατέρα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες)
  • Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)
  • Έτος Γέννησης (4 ψηφία)

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Δηλαδή, ο μοναδικός ειδικός εκλογικός αριθμός, τα προσωπικά σας στοιχεία, το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκετε, η δημοτική ενότητα, ο δήμος, η περιφερειακή ενότητα, η Περιφέρεια, ο Νομός και φυσικά το εκλογικό κέντρο.

Στο πεδίο του εκλογικού κέντρου φαίνεται η διεύθυνση και το link του χάρτη, το οποίο αν πατήσετε θα ανοίξει νέο παράθυρο από το γνωστό σε όλους, google maps.

Πού θα ψηφίσουν όσοι δεν κατάφεραν να αποστείλουν εντός διορίας τον φάκελο της επιστολικής ψήφου

«Δεν εμφανίζεται ειδική ένδειξη στους εκλογείς οι οποίοι επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν για την αποστολή του εκλογικού υλικού με email και/ή SMS.

Αν δεν παραληφθεί ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου από την αρμόδια επιτροπή συλλογής έως το Σάββατο 8/6/2024 και ώρα 17:00, οι ανωτέρω εκλογείς, αφού ενημερωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών μεταξύ 11:00 και 19:00 στο εκλογικό τμήμα που εμφανίζεται στο Μάθε Πού Ψηφίζεις’», αναφέρει το ΥΠΕΣ για όσους επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Με ποια έγγραφα ψηφίζω

Οι εκλογείς θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, πως για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και συγκεκριμένα έγγραφα για τον απαραίτητο έλεγχο, δηλαδή:

  • Ταυτότητα ή
  • διαβατήριο ή
  • άδεια οδήγησης ή
  • βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.