Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Εξάωρη αυτοψία Εισαγγελέων στο Μάτι - Ψάχνουν όλα τα λάθη



Αυτοψία πραγματοποίησαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος που εποπτεύει των ερευνών στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι.

Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ η αυτοψία πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε οι εισαγγελείς να σχηματίσουν ιδία άποψη για την περιοχή και για τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες συνέβη η τραγωδία που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού κράτησε πάνω από 6 ώρες, ενώ η εισαγγελική έρευνα, δεν θα μείνει μόνο στα αίτια της φωτιάς η τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν επέτρεψαν σε δεκάδες ανθρώπους να μπορέσουν να σωθούν καταφεύγοντας στην θάλασσα, αλλά στρέφεται και στην αναζήτηση των ευθυνών που βαραίνουν τόσο κρατικούς όσο και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τόσο όσον αφορά τον χρόνο της αντίδρασής τους αλλά και για πράξεις και παραλείψεις στα τραγικά γεγονότα.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα στην οποία καθημερινώς καταθέτουν πολλοί μάρτυρες στρέφεται πρωτίστως στην αναζήτηση ευθυνών στις κρατικές υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη των γεγονότων. Δηλαδή Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία και για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί όλες οι συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής μεταξύ στελεχών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι συνομιλίες στελεχών της ΕΛΑΣ. Παράλληλα οι έρευνες στρέφονται στην αναζήτηση ευθυνών σε αυτοδικοικητικούς παράγοντες και ειδικά σε παράγοντες της Περιφέρειας που είχαν και νομικά την ευθύνη να διατάξουν εκκένωση, ύστερα από εισήγηση της Πυροσβεστικής. 

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την  άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων για να αναζητήσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

- Γιατί υποτιμήθηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της και δεν εστάλησαν ισχυρές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις
- Γιατί δεν αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι
- Γιατί δεν ελήφθη καμία πρόνοια για την μετακίνηση των πολιτών προς τη θάλασσα, είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα άνδρες της ΕΜΑΚ
- Ποιος κρίκος της υπηρεσιακής αλυσίδας μπλόκαρε την απόφαση για εκκένωση
- Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να επέμβουν
- Ποιος ήταν ο λόγος που αστυνομικές δυνάμεις «έσπρωχναν» διερχόμενους οδηγούς από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο Μάτι
- Γιατί καθυστέρησε η από θαλάσσης διάσωση των εκατοντάδων πολιτών που είχαν πέσει στη θάλασσα.