Το αποτύπωμα της τρέχουσας κρίσης και το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, περιέγραψε στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσής της σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Essex, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Στο πλαίσιο της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί στο βρετανικό πανεπιστήμιο, η Ρένα Δούρου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον εμπλουτισμό των γνωστικών εφοδίων, που της προσέφερε το Πανεπιστήμιο και παράλληλα να περιγράψει το αποτύπωμα της κρίσης που διέρχεται η Ενωμένη Ευρώπη καταθέτοντας σκέψεις για το το είδος των παρεμβάσεων που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την προώθηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
«Δεν πρόκειται για προσωπική, αλλά για συλλογική τιμή. Οφείλεται στο πανεπιστήμιο του Essex, που μου προσέφερε τα κατάλληλα εργαλεία για την κατανόηση και την ανάλυση της παρούσας κρίσιμης χρονικής συγκυρίας στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα», παρατήρησε η Ρένα Δούρου. Αναφερόμενη στον καθηγητή της Ερνέστο Λακλάου ο οποίος διηύθυνε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Ιδεολογία και Ανάλυση Λόγου, επισήμανε ότι «η ιδεολογική και εμπεριστατωμένη ανάλυσή του αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της χειραφέτησης άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και ενεργώ».
«Η Ελλάδα», συνέχισε η Ρένα Δούρου, «αντιμετωπίζει μαζί με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μια πολύπλευρη κρίση. Η οικονομική κρίση ανέδειξε όλες τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωζώνης, ενώ αναπτύσσεται η εθνικιστική ακροδεξιά.
Η διάχυτη κρίση ταυτότητας που ακολούθησε την οικονομική κρίση έχει τώρα αποκρυσταλλωθεί σε κρίση Δημοκρατίας. Το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε, αποκαλύπτει το τριπλό έλλειμμα που χαρακτηρίζει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση: έλλειμμα δημοκρατικής νομιμότητας, έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας και έλλειμμα κοινού σχεδίου για το μέλλον», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής.
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμαυρώνεται από λαϊκιστικές φωνές περί υπεραπλουστευμένων και επικίνδυνων εναλλακτικών».
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την εικόνα ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και που καλούνται να ανταποκριθούν σε κρίσιμες προκλήσεις βασιζόμενες σε θεμελιώδεις αξίες όπως η δημοκρατία, η κοινωνική ένταξη, η αλληλεγγύη. Αξίες που ανέδειξαν την Ευρώπη ως γη πολιτιστικής ποικιλομορφίας, ελευθερίας και ελπίδας», συνέχισε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας:
«Εξήντα χρόνια από την εδραίωσή του, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στερείται ενότητας και ελκυστικότητας, καθώς αμαυρώνεται από τις ολοένα και αυξανόμενες λαϊκιστικές φωνές περί υπεραπλουστευμένων και επικίνδυνων εναλλακτικών».
«Εναπόκειται σε μας, γυναίκες και άνδρες που ασχολούμαστε με τα κοινά να πράξουμε αναλόγως, για την καταστολή αυτών των σκοτεινών δυνάμεων και για τη δημιουργία ελπίδας για το μέλλον», είπε η Περιφερειάρχης, η οποία αναρωτήθηκε: «'Αραγε το να είσαι γυναίκα, κυρίες και κύριοι, δίνει αυτομάτως μεγαλύτερη αξιοπιστία στην πολιτική και στην πολιτική δέσμευση;». «Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και, όπως έχουν διαπιστώσει σύγχρονοι θεωρητικοί σε θέματα ισότητας των φύλων, όπως η Judith Butler, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξελισσόμενη μεταβλητή, ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο και τη χρονική περίοδο. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις, το κοινωνικό πλαίσιο και η ιδιαίτερη χρονική περίοδος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα στην Ελλάδα και στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής».
«Μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο»
Απευθυνόμενη, τέλος, στους φετινούς αποφοίτους του Πανεπιστημίου, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, τόνισε:
«Από τα ίδια έδρανα του εξέχοντος πανεπιστημίου, σε αυτά του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της πιο κρίσιμης περιόδου του 21ου αιώνα.Εάν τα κατάφερα, σας δίνω μία και μοναδική συμβουλή: μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο.
Επειδή έχετε εξαιρετική πρώτη ύλη όσον αφορά την επιστήμη και θεωρία, τις ιδανικές συνθήκες εργασίας και τη ζωτική πηγή για την αλλαγή του μικρόκοσμού σας και ταυτόχρονα την αλλαγή του μικρού μας κόσμου. Εμπρός, λοιπόν, ακόμη καλύτερα, ποτέ λιγότερα!».
ΑΠΕ-ΜΠΕ