Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 -

Επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ η καταγγελία της Κύπρου για το Barbaros



Ως επίσημο έγγραφο της Γ.Σ. του ΟΗΕ κυκλοφορεί η επίσημη καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφεται από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, η Κύπρος δηλώνει ότι τέτοιες κινήσεις είναι παράνομες διότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεγεί από το τουρκικό ερευνητικό «ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Επισημαίνεται ακόμη ότι αποτελεί μια κίνηση η οποία πρακτικά αποσκοπεί στο να μπλοκαριστεί η αξιοποίησή τους από ξένη εταιρεία ή από ξένο γεωτρύπανο που ίσως μισθωθεί από την Τουρκία. Συγχρόνως όμως η Λευκωσία, λόγω και των πιέσεων που ασκούνται από εξωτερικούς παράγοντες, με μια διπλωματική κίνηση καλεί την Τουρκία σε «συνομιλίες για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών», φέρνοντας έτσι την Τουρκία σε δύσκολη θέση καθώς είναι δεδομένο ότι θα απορρίψει αυτή την πρόταση αυτή, χωρίς ωστόσο να έχει πειστικά επιχειρήματα.

Σημειώνεται ότι το κείμενο της επιστολής που κατατέθηκε στον ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου (A/73/651) και περιλαμβάνει παράρτημα με τον χάρτη των παράνομων ερευνών του BARBAROS αναφέρει τα εξής:

«Μετά από οδηγίες της κυβέρνησής μου, με λύπη μου σας πληροφορώ ότι η τουρκική Δημοκρατία συνεχίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της διεξαγωγής παράνομων σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στις 18 Οκτωβρίου 2018, το τουρκικό κρατικό σκάφος ερευνών Barbaros Hayreddin Paşa και τα υποστηρικτικά σκάφη, συνοδευόμενα και υποστηριζόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία, άρχισαν σεισμικές έρευνες στις νοτιοδυτικές περιοχές της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των Οικόπεδον έρευνας υδρογονανθράκων 4 και 5. (Παράρτημα) Η περιοχή υποτίθεται ότι προορίζεται για σεισμικές έρευνες από την Τουρκία, μέσω μη εξουσιοδοτημένης NAVTEX με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου, για την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου 2018 έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Οι προαναφερθείσες έρευνες συνιστούν παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου βάσει του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, της 1982 σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), οι σχετικές διατάξεις των οποίων έχουν από καιρό αποκρυσταλλωθεί στο εθιμικό διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν έχει καμία νομική υπόσταση για να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης σε σχέση με τους φυσικούς πόρους του νησιού χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα τα σεισμικά δεδομένα που συλλέγει η Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων και μη εξουσιοδοτημένων ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, η δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην προαναφερθείσα περιοχή αποτελεί κατάχρηση των δικαιωμάτων που έχουν εκχωρηθεί σε όλα τα κράτη από το εθιμικό διεθνές δίκαιο, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην UNCLOS, και έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα των ειρηνικών χρήσεων των θαλασσών.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Η θέση της Κύπρου όσον αφορά τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες ζώνες αντικατοπτρίζεται στις προηγούμενες επιστολές μου που απευθύνονται σε εσάς που κυκλοφορούν ως έγγραφα της Γενικής Συνέλευσης. Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 και έχει εγγενή δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της νήσου Κύπρου, τα εξωτερικά όρια και των δύο ζωνών είναι η μέση γραμμή γραμμή με τα έναντι κράτη, εν αναμονή της συμφωνίας για το αντίθετο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, με βάση τη μέση γραμμή. Υπενθυμίζω, εν προκειμένω, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, κάλεσε την Τουρκία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών μας. Η Κύπρος θεωρεί ότι τα δύο κράτη θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν καλόπιστα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσογειακή.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να επαναλάβω την πρόσκληση της κυβέρνησής μου προς την Τουρκία να οριοθετήσουμε τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα ήμουν ευγνώμων με την κυκλοφορία της παρούσας επιστολής και του παραρτήματος της ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο της ατζέντας 45 και 78, και την δημοσίευση της στην ιστοσελίδα του Τμήματος για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας και στην επόμενη έκδοση του νόμου της του Law of the Sea Bulletin. Κορνήλιος Κορνηλίου».