Με τα "σίδερα" της ρόδας να «στοιχειώνουν» το Σύνταγμα και τον Δήμο Αθηναίων θα υποδεχθεί η Αθήνα το 2017, καθώς η επερχόμενη κακοκαιρία καθιστά άκρως επικίνδυνη την έναρξη των εργασιών για τη διάλυσή της.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η Αττική να πληγεί από το εντονότερο καιρικό φαινόμενο του φετινού χειμώνα, το οποίο θα φέρει ακόμη και στο κέντρο της πόλης σημαντική χιονόπτωση και ισχυρούς ανέμους, εντάσεως ακόμη και 8-9 μποφόρ. Ως εκ τούτου, η πραγματοποίηση εργασιών υπό τέτοιες συνθήκες είναι πιθανό να προκαλέσει κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πολίτες, οι οποίοι, εκτός των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, συγκεντρώνονται παραδοσιακά στο σημείο για να αποχαιρετήσουν τον παλιό χρόνο και να υποδεχθούν τον νέο.
Η απόφαση για την τοποθέτηση της ρόδας ελήφθη αρχικά από το δήμο Αθηναίων με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς η χρήση της θα ήταν δωρεάν για την περίοδο των γιορτών». Οι συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη, αναφερόμενοι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, επαναλαμβάνουν ότι «όπως ισχύει διεθνώς, αυτές οι κατασκευές πρώτα στήνονται και μετά αξιολογούνται. Αυτή η κατασκευή ελέγχεται από έναν διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, τον TUV, ο οποίος πράγματι την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, της οποίας προεδρεύει ο δήμος Αθηναίων, αλλά συμμετέχουν υπουργεία, η πυρο
σβεστική, η αστυνομία και άλλοι φορείς. Η έκθεση είχε όμως, πράγματα που ήταν σε εκκρεμότητα και δεν επέτρεπε στην επιτροπή να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η ρόδα».
Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία της εταιρείας που έφερε τη ρόδα, απαντούν ότι «εκπροσωπεί μια μεγάλη πολυεθνική, της οποίας βασική δουλειά είναι οι ρόδες. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και αμφισβήτησης. Η εταιρεία από τη στιγμή που έφερε τη ρόδα εδώ, έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις ρουτίνας, για τη συγκεκριμένη κατασκευή. Αποδείχθηκε όμως, ότι δεν είναι ρουτίνας, οι ελληνικές υπηρεσίες ήθελαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, μια μεγάλη κατασκευή, έχει τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου το έδαφος έχει κλίση, είμαστε μια χώρα με σεισμικότητα, έχουμε ισχυρούς ανέμους». Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα βαγόνια έχουν ήδη αφαιρεθεί από χθες το βράδυ, λόγω των ανέμων ενώ, όπως ενημερώθηκαν στις προδιαγραφές της ρόδας, περιλαμβάνεται η αφαίρεση του πάνω μέρους της, αν η ένταση των ανέμων ξεπεράσει τα 8 μποφόρ.
Οι αργίες των γιορτών έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση από την πλευρά της εταιρείας να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που χρειάζονται και όπως ενημερώθηκε ο δήμος «ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα». «Υπάρχει το κόστος της γκρίνιας αλλά μπροστά στην ασφάλεια, δεν είναι κάτι που το αξιολογούμε ως πρώτο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε όταν ανέβει πάνω ο πολίτης με το παιδάκι του να είναι απολύτως βέβαιος και σίγουρος ότι ανεβαίνει σε μια ασφαλή κατασκευή» υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του δημάρχου.
Όταν περάσει η περίοδος δωρεάν χρήσης της ρόδας, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η ρόδα θα ξεστηθεί και θα υπάρξει διαγωνισμός για το ποιος θα διαχειριστεί τη ρόδα αυτή ή άλλη. Προβλέπεται η λειτουργία της ρόδας παρατήρησης για δύο μήνες, με κανονική μίσθωση και εισιτήριο, που επιδίωξη του δήμου είναι να μην υπερβαίνει η τιμή του τα 4 με 5 ευρώ.
Νωρίτερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διακριβωθεί η επικινδυνότητα της ρόδας που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε από πολίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Μαζί με τη μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκαν και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού) για τηn επίμαχη ρόδα.