Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Οκτώβριο του 2019, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.926.163 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 780.913 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.210.319 άτομα.
Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 65.570 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (αύξηση 1,7%) και μειώθηκαν κατά 709 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (αμελητέα μεταβολή).
Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 98.069 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (μείωση 11,2%) και κατά 12.294 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (μείωση 1,5%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 12.988 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (μείωση 0,4%) και αυξήθηκαν κατά 9.095 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (αύξηση 0,3%).
Βρούτσης: Σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας
«Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχή πτώση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019, όσο και τα ετήσια στοιχεία του ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ 2019” για την αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 127.644 θέσεις εργασίας, φανερώνουν τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, λόγω των θετικών προσδοκιών, αλλά και των νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων, που σταδιακά, υπεύθυνα και αποφασιστικά, εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην οικονομία και την αγορά εργασίας».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του, με τίτλο «τέταρτος συνεχόμενος μήνας αποκλιμάκωσης της ανεργίας με παράλληλη βελτίωση των δεικτών της συνολικής και της πλήρους απασχόλησης». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, μεταξύ άλλων, για το 2020, δύο βασικούς στόχους: α) την επίτευξη ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ για το έτος 2020, που θα επιδράσει θετικά στην απασχόληση κατά 1,8%, και β) τη μείωση της ανεργίας στο 15% ως το τέλος του 2020, σύμφωνα με την Έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάσχεσης της ανεργίας και βελτίωσης της συνολικής απασχόλησης. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, για το στρατηγικό στόχο της αποκατάστασης της ισορροπίας στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση της πλήρους απασχόλησης, «προχωρούμε σε καινοτόμες παρεμβάσεις: στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μόνο για όσους εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, στην προσαύξηση 12% στην υπέρβαση των συμφωνηθεισών ωρών μερικής απασχόλησης, αλλά και σε διαρθρωτικές αλλαγές στο νέο πίνακα κυρώσεων και ποινών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλοντας πολύ βαρύτερες κυρώσεις, ειδικά στην περίπτωση της αδήλωτης υπέρβασης του συμφωνηθέντος ωραρίου μερικής απασχόλησης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι παραπάνω δράσεις, συνδυαστικά με την ευρύτερη οικονομική πολιτική των ελαφρύνσεων στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, την απλοποίηση, διαφάνεια και αποδοτικό έλεγχο των κανόνων της αγοράς εργασίας, τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νέο ευνοϊκό ασφαλιστικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των μεγάλων επενδύσεων, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας».
«Το 2020 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για μία πραγματική στροφή της χώρας στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης.