Πεντάωρο «σιωπής» επικράτησε στη Λέσβο κατά την επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όση ώρα βρίσκονταν οι δύο άνδρες στο νησί δεν έφτασε ούτε μια βάρκα με πρόσφυγες. Το γεγονός αυτό δείχνει, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ότι οι τουρκικές αρχές επηρεάζουν τη ροή των προσφύγων.
«Οι Τούρκοι φρόντισαν ώστε στη διάρκεια της πεντάωρης επίσκεψης του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάινμαν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Μυτιλήνη να μη φθάσει ούτε μία βάρκα με μετανάστες. Έτσι ώστε να μη δοθεί μια ζοφερή εικόνα αθρόας μετακίνησης μεταναστών και υπάρξει επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία. Μας ανέφεραν ότι εμείς κρύψαμε τους μετανάστες στη Λέσβο στην διάρκεια της επίσκεψης, όμως ουσιαστικά αυτοί που το έκαναν ήταν οι Τούρκοι» τονίζει ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. στοΒήμα.
«Συνήθως σε ένα πεντάωρο καταφθάνουν στο νησί 20-40 βάρκες με πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια. Μόλις έφυγε ο αυστριακός καγκελάριος, λίγη ώρα μετά άρχισε να καταφθάνει ο… καθημερινός στόλος των δουλεμπορικών με τους πρόσφυγες. Και αυτές οι "ώρες της ακινησίας" μας δείχνουν πόσο οι τουρκικές αρχές επηρεάζουν τη ροή των προσφύγων» προσθέτει.
«Δυστυχώς περιμένουμε ότι η κίνηση των μεταναστών θα συνεχιστεί με σχεδόν αμείωτους ρυθμούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως ενθαρρυντικό είναι ότι αποφασίσθηκε η ενίσχυση της Frontex με 630 άτομα που θα δίνουν το "παρών" στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και θα βοηθούν όχι μόνο σε θέματα περιπολιών κτλ. αλλά και στην εξέταση των προσφύγων, στον έλεγχο των εγγράφων τους, στις μικρές συνεντεύξεις τους για τον εντοπισμό τζιχαντιστών και άλλα…» τονίζει
Κάθε 24ωρο φθάνουν στη Μυτιλήνη 3.000 με 4.000 άτομα. Με βάση το πληροφοριακό υλικό που συγκεντρώνουν έλληνες αξιωματούχοι, ο αριθμός των μετακινούμενων προσφύγων επηρεάζεται άμεσα από τις ενέργειες των τουρκικών αρχών. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το «πεντάωρο της σιωπής» στη διάρκεια της επίσκεψης του καγκελάριου Φάινμαν αλλά και από άλλες χαρακτηριστικές ενδείξεις.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σημαντικό ότι πλέον υπήρξε μεγάλη μείωση στις αφίξεις μεταναστών στην Κω. Και αυτό φέρεται να έγινε ύστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων στα απέναντι τουρκικά παράλια και κυρίως στην Αλικαρνασσό, όπου οι χιλιάδες πρόσφυγες επηρέαζαν και εκεί τον σημαντικό τουρισμό της περιοχής.