Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου



Ολοκληρώθηκε η τέλεση των εορταστικών εκδηλώσεων για την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, καθώς πολίτες, σύλλογοι και φορείς ετοιμάζονται πλέον για την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Είχε προηγηθεί, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο από το πρωί, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί και της Παρασκευής (17/11), ο κόσμος ήταν λίγος.

Ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας ήταν, όταν -υπό καταρρακτώδη βροχή- ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.