Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Εκκενώνουν «άρον-άρον» τον καταυλισμό προσφύγων στην πρώην Softex



Σε «κρανίου τόπος» μετατρέπεται αυτήν την ώρα ο καταυλισμός προσφύγων στις εγκαταστάσεις της πρώην Softex στη Θεσσαλονίκη. Δίχως προς το παρόν να είναι σαφές, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν τον χώρο.

Όπως είναι γνωστό, σχεδόν όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την θέρμανση και το νερό.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν υπάρχει νερό στις περισσότερες δομές, ενώ οι μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούν πρόβλημα στο σύστημα, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, για να «τροφοδοτήσει» αερόθερμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση στα κοντέινερ και στις σκηνές εντός των στεγασμένων χώρων.

Από την εικόνα αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο καταυλισμός της πρώην Softex, με τους πρόσφυγες που διαβιούν εκεί, να αναζητούν τρόπους, για να ζεσταθούν, την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Σε κάθε περίπτωση, και μετά τις πρόσφατες επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης για το γεγονός ότι άφησε τους πρόσφυγες να «ξεπαγιάζουν» στους καταυλισμούς -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτόν της Μόριας, στη Λέσβο- η σημερινή εξέλιξη ενδέχεται να σημαίνει ότι αναζητείται άλλος χώρος για τους πρόσφυγες, με πιο ανθρώπινες, ασφαλώς, συνθήκες διαβίωσης. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχι ενημέρωση για ποιο λόγο εκκενώνεται ο καταυλισμός.

Το «ένοχο» παρελθόν του καταυλισμού της Softex

Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Softex στα Διαβατά σε κέντρο διαμονής προσφύγων είχε έντονη «οσμή» σκανδάλου και καταδείκνυε την προσπάθεια κατασπατάλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για το προσφυγικό.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε απορρίψει την πρόταση γερμανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το έργο, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ.ευρώ, αντιπροτείνοντας μελέτη για το ίδιο έργο, με το κόστος εκτοξευμένο  πάνω από τρεις φορές. Κατά το υπουργείο του κ. Μουζάλα, για το συγκεκριμένο κέντρο απαιτούνταν 8,6 εκατ. ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει για να το διαθέσει η γερμανική οργάνωση. 

Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι το κόστος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ!

Πώς εκτινάχθηκε το κόστος κατασκευής; Με το υπουργείο να σχεδιάζει ένα κέντρο με γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, παιδικές χαρές, υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, κάμερες και κέντρο διαχείρισης, συστήματα βιολογικών εγκαταστάσεων, περιφράξεις με υψηλές προδιαγραφές, την ώρα που το επείγον της υπόθεσης ήταν να ζουν τα προσφυγόπουλα σε στεγασμένο χώρο, εξαιτίας της βαρυχειμωνιάς.

Όπως έμελλε να συμβεί, το μεγαλεπήβολο έργο έμεινε στα χαρτιά, οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ και μικρά παιδιά έμειναν να «κοκαλώνουν» στο κρύο...