Κυριακή 26 Μαΐου 2024 -

Εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα για παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνού



Συνολικά 107 άτομα που διακινούσαν λαθραία τσιγάρα και καπνό συνελήφθησαν στην Ελλάδα στο διάστημα από 7 έως 18 Μαρτίου, κατά το οποίο η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Eclipse», για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιβολής του Νόμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SELEC), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας, από την ΕΛ.ΑΣ. ελέγχθηκαν 7.554 άτομα, βεβαιώθηκαν 83 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 929.897 τσιγάρα και 298 κιλά καπνού, ενώ σε τρεις περιπτώσεις βρέθηκε και κατασχέθηκε εξοπλισμός κοπής καπνού. Για όλα αυτά καπνικά προϊόντα δεν έχουν καταβληθεί στο Δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Από τους 107 συλληφθέντες οι 50 είναι Έλληνες, οι 31 Πακιστανοί, οι 14 Αλβανοί, οι τέσσερις Βούλγαροι, οι τρεις υπήκοοι Μπαγκλαντές, από δύο είναι Ρουμάνοι και Σύροι και ένας είναι Σκοπιανός.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας, υποδυόμενα τους διανομείς φαγητού, διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού στη Νέα Ιωνία Αττικής. Συνελήφθησαν τότε επτά Πακιστανοί κι ένας έλληνας ομογενής, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλοι τέσσερις συνεργοί τους. Σε σπίτι βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν 14.040 πακέτα τσιγάρων και 620 πακέτα καπνού, συνολικού βάρους 26 κιλών.

Σε άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, στην Κομοτηνή συνελήφθη 59χρονος, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 συσκευασίες και πλαστικό δοχείο με καπνό συνολικού βάρους 51.445 κιλών και δύο νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστο καπνό συνολικού βάρους 1,9 κιλών, καθώς και αυτοσχέδιο ηλεκτρικό μηχάνημα κοπής καπνού.