Εξοργισμένοι εμφανίζονται οι δικαστές στη χώρα μας από τις επιθέσεις του Παύλου Πολάκη.
Οπως υποστηρίζουν θεωρούν ότι λειτουργεί με εντολή της κυβέρνησης, με μοναδικό σκοπό να ευτελίσει στα μάτια του κόσμου με λαϊκίστικες μεθόδους τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τους ίδιους τους δικαστές, έτσι ώστε να μπορέσει πλέον, με το πρόσχημα της «λαϊκής εντολής και επιταγής», να αλλάξει τη διάρθρωση του θεσμού που υπηρετεί τη Θέμιδα (εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος), καταργώντας ή ταπεινώνοντας δικαστήρια και συστήνοντας νέα.
Το γαϊτανάκι των άστοχων και λαϊκίστικων επιθέσεων τις οποίες δέχονται από τον κ. Πολάκη οι δικαστές εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, το ερμηνεύουν από την πλευρά τους ως βαθιές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός αποτελεί το προπέτασμα καπνού για να θολώσει την ατμόσφαιρα, αλλά και με λαϊκίστικο τρόπο να απαξιώσει τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές.
Αφού επιτευχθεί η ισοπέδωση της Δικαιοσύνης με συνεχείς επιθέσεις, τότε θα έρθει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του Συντάγματος να χτίσει στα μέτρα της μια «νέα υγιή και αντικειμενική Δικαιοσύνη».
Οι συνεχείς επιθέσεις κατά των δικαστών τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Αρείου Πάγου αποσκοπεί, σύμφωνα με τους δικαστές, αφενός στην υλοποίηση των έξωθεν εντολών των θεσμών και αφετέρου στις επιθυμίες του Μαξίμου για κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη μεταστροφή του σε Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα συμμετέχουν κατά κανόνα απόμαχοι καθηγητές των Νομικών Σχολών, συνταξιούχοι υψηλόβαθμοι δικαστές και εν ενεργεία δικαστές.
Οι διορισμοί θα γίνονται και πάλι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακόμη, στις κυβερνητικές προθέσεις περιλαμβάνεται η ταπείνωση του Αρείου Πάγου ούτως ώστε να λειτουργεί ως ένα «πολυμορφικό, ευέλικτο και πολυεπίπεδο» εφετειακού επιπέδου δικαστήριο με αυξημένες αρμοδιότητες. Η τύχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι καλύτερη.
Οι κυβερνητικές σκέψεις για το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο δεν είναι καθόλου θετικές, καθώς δημιουργεί χρονοβόρα ελεγκτικά προβλήματα που δεν διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο, ούτε συμβάλλουν στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας. Εξάλλου, ανάλογο ελεγκτικό έργο έχει δημόσιος φορέας ο οποίος είναι και ευέλικτος.
Με άλλα λόγια, επιχειρείται ριζική αλλαγή του χάρτη της Δικαιοσύνης, ειδικά στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατ’ επιταγή των δανειστών και των επιθυμιών του Μαξίμου, επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» οι δικαστές.
Η τελική διάταξη του νέου χάρτη της Δικαιοσύνης δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα. Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σχέδια και σκέψεις. Τελικός στόχος είναι να διαμορφωθεί η Δικαιοσύνη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν απόλυτα ελέγξιμη, με περιορισμούς στη δυνατότητα ελέγχου της κρατικής εξουσίας (μη ακύρωση αποφάσεών της κ.λπ.), αλλά και με ταχύτητα και συνοπτικές διαδικασίες στην έκδοση των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης εξετάζεται και η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των διευθύνσεων των δικαστηρίων ώστε να υπάρχουν φίλτρα, περιορισμοί κ.λπ.
Ουσιαστικά έχει αναχθεί ο σχεδιασμός του νέου χάρτη της Δικαιοσύνης σε ένα παζλ. Αυτό το παζλ, κατά τους εμπνευστές του, θα πρέπει να είναι κατά τέτοιον τρόπο δομημένο ώστε όταν αφαιρείται ένα κομμάτι να μπορεί να λειτουργεί ο υπόλοιπος μηχανισμός είτε παρακάμπτοντας είτε αυτόματα αναπληρώνοντας, αλλά πάντα κάτω από ελέγξιμο προσωπικό και μηχανισμούς.