Εγκαίνια νοσοκομείου μεν, αλλά χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές οργανώνει το υπουργείο Υγείας.
Η καινοφανής εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης για την Παρασκευή 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, χθες, στο νησί.
Μάλιστα, ο προγραμματισμός των εγκαινίων γίνεται εκ παραλλήλου με την (επανα)πρόσκληση για προσωπικό συνολικού αριθμού 48 ατόμων καθώς και διευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας.
Τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Σαντορίνη ο κ. Πολάκης πήγε και πάλι στο νησί, μοιράζοντας αφειδώς διαβεβαιώσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος να ενταχθεί άρον άρον το σύγχρονο – και κλειστό από την ανέγερσή του - νοσοκομείο στην εταιρία - «ΔΕΚΟ» του υπουργείου Υγείας, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.).
Τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Πολάκης μην έχοντας απαντήσεις στα ερωτήματα των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας του νησιού σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου και τη δική τους εργασιακή κατάσταση, επαναλάμβανε μονότονα ότι «η λειτουργία του νοσοκομείου είναι ένα προσωπικό στοίχημα».
Δεν ήταν στοίχημα, ωστόσο, για τους επαγγελματίες υγείας, που καλούνταν να δηλώσουν ενδιαφέρον για θέση σε νοσοκομείο ενός νησιού με σύμβαση διάρκειας 1 συν 1 χρόνου, χωρίς κανείς να τους διασφαλίζει ότι θα βρουν στέγη στον ασφυκτικά γεμάτο από τουρίστες νησιωτικό προορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος μπορεί να επιδοτήσει το ενοίκιο για κάποιους εργαζόμενους μέσω του Ιδρύματος «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού – Τελεφερίκ Σαντορίνης».
Η ΑΕΜΥ ΑΕ προκήρυξε 185 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού- τεχνικού προσωπικού για συμβάσεις ενός έτους, αλλά το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο. Το plan B που υπάρχει είναι η απόσπαση ισάριθμων (185) εργαζομένων συγκεκριμένων ειδικοτήτων από άλλες μονάδες του ΕΣΥ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να λύσει. Διότι εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν και λόγω της έλλειψης προσωπικού, ευλόγως διερωτάται πώς θα βρεθεί το πλεονάζον προσωπικό για να αποσπαστεί στο νοσοκομείο Σαντορίνης….
Μέχρι σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις δύο ιατρεία, γυναικολογικό και μαιευτικό. Οι περισσότερες θέσεις ιατρικού προσωπικού θα καλυφθούν από το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, το οποίο την ημέρα επίσημης έναρξης της λειτουργίας – 18 Ιουλίου 2016- του νοσοκομείου θα καταργηθεί. Στο μεταξύ, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) επαναπροσκαλεί προσωπικό συνολικού αριθμού 48 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και διευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας.
Κατάργηση του Κέντρου Υγείας και νοσοκομείο- «ανώνυμη εταιρία»
Τα τελευταία τέσσερα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας διεκδικούσε τον τίτλο του «στοιχειωμένου» νοσοκομείου, καθώς παρότι είχε ολοκληρωθεί η ανέγερση και ο εξοπλισμός του, δεν προχωρούσε η στελέχωσή του. Οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού αλλά και των τουριστών τους θερινούς μήνες καλύπτονταν με το Κέντρο Υγείας και με διακομιδές των περιστατικών στην Κρήτη, τη Σύρο και την Αττική.
Με τον νόμο για το «παράλληλο πρόγραμμα» το νοσοκομείο Σαντορίνης εντάχθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε το Κέντρο Υγείας του νησιού, δηλαδή μία δημόσια μονάδα υγείας – και το προσωπικό μεταφέρεται στο Νοσοκομείο-Ανώνυμη Εταιρεία. ΟΙ πόροι για τη λειτουργία του νοσοκομείου θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό ως εισφορά προς την ΑΕΜΥ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα είναι 5 εκατ. ευρώ.
Από πού αναμένονται έσοδα για το νοσοκομείο - «ανώνυμη εταιρία»
Το νοσοκομείο υπάγεται στην εταιρεία ΑΕΜΥ που «λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημόσιου συμφέροντος». Το νοσοκομείο θα καλύπτει τους Έλληνες ασφαλισμένους όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ομοίως θα καλύπτει τους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι θα έχουν δωρεάν νοσηλεία και τα νοσήλια θα καταβάλλονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όπου ανήκουν.
Τον κορβανά του νοσοκομείου αναμένεται να γεμίσουν τα νοσήλια από τους επισκέπτες τρίτων χωρών, που αποτελούν άλλωστε και τη μεγάλη μερίδα επισκεπτών του νησιού, και οι οποίοι τις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ιδιωτικές ασφάλειες υγείας.