11
Φεβρουαρίου
2017
- 16:10
Τελευταία τροποποίηση στις 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 16:10
Νέα τμήματα στα Ειρηνοδικεία της χώρας έπρεπε να δημιουργηθούν σύμφωνα με τον Ν.4336/2015 και την Υπουργική Απόφαση του ίδιου έτους. Οι αλλαγές προέβλεπαν τη λειτουργία ειδικών τμημάτων για την εκδίκαση των αιτήσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στα οποία οι δικάσιμοι έφταναν μέχρι το 2031!
Της Άρτεμις Μάντη
Σύμφωνα με τη νομολογία, οι υπερχρεωμένοι πολίτες κλήθηκαν με πράξεις επαναπροσδιορισμού από τους Ειρηνοδίκες, σε νέα δικάσιμο να παραστούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Στόχος του νομοσχεδίου ήταν το "ξεκαθάρισμα" των στρατηγικά κακοπληρωτών και των υπερχρεωμένων που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Φυσικά, παράγοντας που επιτάχυνε την νομοθέτηση ήταν και η καθυστέρηση της δικαιοσύνης.
Σε περιφερειακό Ειρηνοδικείο της Πρωτεύουσας η δικάσιμος των επαναπροσδιορισμών , αναβλήθηκε και πάλι οίκοθεν, δηλαδή από το Δικαστήριο, για δεύτερη φορά από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα.
Η ταλαιπωρία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και των δικηγόρων είναι μεγάλη, καθώς ενημερώνονται για την αναβολή της δικασίμου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πριν το δικαστήριο, έχουν μαζέψει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως. Όταν η δικάσιμος όμως αναβάλλεται για δύο χρόνια αργότερα, η δουλειά και η προετοιμασία τους πάνε χαμένες.
Επιπροσθέτως τα νομικά προβλήματα που ανακύπτουν είναι τεράστια. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι ο Νόμος εφαρμόζεται κατά το ήμισυ. Μπορεί μεν να επαναπροσδιορίζονται τα δικαστήρια, ωστόσο τα δικαστήρια αναβάλλονται ξανά και ξανά, ελλείψει προσωπικού.