Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

ΕΦΚΑ: Συνεχίζεται η χρήση και η χορήγηση ασφαλιστικών βιβλιαρίων



Συνεχίζεται η χορήγηση και  χρήσης των ασφαλιστικών βιβλιαρίων όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον Φορέα κύριας ασφάλισης η διαδικασία αυτού του τύπου θα συνεχιστεί μέχρι ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται με ακρίβεια το πότε θα συμβεί αυτό.

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του ΕΦΚΑ θα ισχύει «μεταβατικό στάδιο» και έτσι οι καταχωρήσεις θα πραγματοποιούνται ως εξής:

Α. Σε όσους έχουν βιβλιάρια γίνεται χρήση αυτών και προσθήκη σελίδων όπου απαιτείται.

Τα ειδικά φύλλα μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες, αριθμημένες και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου. Αυτό μπορεί να συμβεί στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, ακόμη και για συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ που διαθέτουν βιβλιάριο ΙΚΑ. Στόχος είναι να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία των συνταξιούχων με τη μετάβασή τους στα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ.

Β. Σε όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας, θα χρησιμοποιούν παλαιού τύπου συνταγολόγια του πρώην ΙΚΑ. Όλοι οι φορείς του ΕΦΚΑ θα εφοδιαστούν με τα συνταγολόγια αυτά και θα ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει για την έκδοση βιβλιαρίου.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι θα χορηγείται ένα βιβλιάριο τέτοιου τύπου, ανά ασφαλισμένο, καθώς δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οικογενειακού βιβλιαρίου.