Τρίτη 28 Μαΐου 2024 -

Δυο λαοί τραγουδούν για Ειρήνη και Ελευθερία



50 χρόνια Ισραηλινής κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας συμπληρώθηκαν φέτος και πάνω από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να είναι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους... Κι όμως δεν έχουν αφανιστεί, δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους και πιο αποφασισμένοι από ποτέ, παλεύουν για την Ελευθερία.

Ρεπορτάζ: Πέπη Οικονομάκη

Κρατούν τα ήθη και τα έθιμά τους ζωντανά και η μουσική τους γίνεται φορέας έκφρασης της δίψας τους για Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο... Την Πέμπτη στις 6 Ιουλίου η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, με την Ορχήστρα "Οι κόρες της Ιερουσαλήμ" θέλοντας να μεταφέρει μήνυμα ευχαριστίας στον Ελληνικό λαό για τη στάση του και τη συμπαράστασή του όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα.

"Έχουμε ανάγκη την έμπρακτη συμπαράσταση της Διεθνούς Κοινότητας τώρα περισσότερο από ποτέ..." υποστήριξε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, μιλώντας αποκλειστικά στο BriefingNews.gr.

"Η στρατιωτική κατοχή έχει πλέον μετατραπεί σε αποικιοκρατική, καθώς το Ισραήλ, μόνο το 2016, αύξησε τους εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, κατά 70% σε σχέση με το 2015, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, όπως υποδεικνύουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο των Ισραηλινών έχει ως στόχο τον περιορισμό των Παλαιστινίων σε μικρά εδάφη που δε θα επικοινωνούν μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό τον εκτοπισμό του λαού μας από τη γη του, και την επιβολή νέων δεδομένων που θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση ενός εκατομμυρίου παράνομων ισραηλινών εποίκων στα εδάφη του Παλαιστινιακού Κράτους στο εγγύς μέλλον. Το Ισραηλινό κράτος δε δίνει σημασία και δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς αποφάσεις και αναρωτιόμαστε, ως πότε οι Παλαιστίνιοι θα υποφέρουν αυτή τη βαρβαρότητα που συντελείται κάτω από τη μύτη της Διεθνούς Κοινότητας...", συνεχίζει ο Παλαιστίνιος Πρέσβης.

 

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης δείχνει τα Παλαιστινιακά Εδάφη που βρίσκονται υπό Ισραηλινή Κατοχή

 

"Είναι απαράδεκτο στη σημερινή εποχή να επιτρέπεται σε μια χώρα να παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις χωρίς να λογοδοτεί για τα 50 χρόνια της στρατιωτικής αποικιοκρατίας και των πολιτικών Απαρτχάιντ που εφαρμόζει. Θέλει η Διεθνής Κοινότητα ένα κράτος με δυο νόμους; Ένα κράτος με φασισμό;

Ο Παλαιστινιακός λαός ζει για την Ειρήνη, για το Δίκαιο... Μας ενδιαφέρει το μέλλον του Ισραηλινού λαού όπως μας νοιάζει και το μέλλον του Παλαιστινιακού λαού... Οι εποχές του φασισμού, της κατοχής και του ιμπεριαλισμού έχουν περάσει πια", υποστηρίζει ο κος Τουμπάσι.

 

Γράφημα που δείχνει τη συρρίκνωση των Παλαιστινιακών εδαφών τα τελευταία περίπου 100 χρόνια

 

"Με τη μεγάλη συναυλία στις 6 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων και τη συμμετοχή της Μαρίας Σολδάτου, δείχνουμε ότι η μουσική είναι μια κοινή γλώσσα μεταξύ των λαών. Είμαστε δυο λαοί που έχουμε υποφέρει από κατοχή και κοιτάμε σε ένα μέλλον πιο καθαρό και φωτεινό.

Και ο Ελληνικός και ο Παλαιστινιακός λαός επιθυμούν την πραγματική Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, που είναι και ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Και για να φθάσουμε σε αυτόν τον κόσμο της Ειρήνης και της Αγάπης πρέπει να τερματιστεί η κατοχή, να βρεθεί λύση και για το Κυπριακό και για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

 

 

 

Θέλω, μέσα από το ΒriefingΝews, να ευχαριστήσω τον Ελληνικό λαό που έχει μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας... Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την αγκαλιά της Ελλάδας στον ηγέτη μας Γεσέρ Αραφάτ μετά τις δραματικές καταστάσεις του '82 και εκτιμάμε τη συμπαράσταση που συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, όλον τον ελληνικό λαό και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Έχοντας και οι δυο λαοί ζήσει την υποδούλωση, αγαπάμε τη ζωή και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα καλό μέλλον για εμάς και τους γείτονές μας κρατώντας αρχές από την Αρχαία Ελλάδα: τη Δημοκρατία, το Δίκαιο και την Ελευθερία!", καταλήγει ο Παλαιστίνιος Πρέσβης.

Δείτε το σποτ της Συναυλίας εδώ: 

Δυο λόγια για τις "Κόρες της Ιερουσαλήμ"

Η γυναικεία ορχήστρα Banat al-Quds  « Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ» ιδρύθηκε το 2013 από το Εθνικό μουσικό Ωδείο Edward Said (ESNCM έτος  λειτουργίας 1993) με παραρτήματα στην  Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Τα  είκοσι επτά μέλη της είναι  νεαρές κοπέλες  που παίζουν αραβικά όργανα όπως ούτι, κανονάκι, ανατολίτικα  κρουστά, αλλά και   βιολί,  βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο.

Η ορχήστρα συμπεριλαμβάνει χορωδία και σολίστ τραγουδιού. Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής  της  Παλαιστίνης. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται παραδοσιακά Παλαιστινιακά, αραβικά και διεθνή τραγούδια.

Το 2016, η νεαρή γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Choir Fest Middle East « Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής»  που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.

Το όραμα και η αποστολή του Ωδείου είναι η  διάδοση μιας ζωντανής και δημιουργικής μουσικής κουλτούρας σε όλους τους λαούς του κόσμου  όπου και αν βρίσκονται, με σκοπό την εδραίωση ενίσχυσης της πολιτιστικής και εθνικής Παλαιστινιακής ταυτότητας και την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.

Βίντεο από την Ορχήστρα: