Στη σημερινή εκδήλωση υπογραφής των πρώτων δύο αδειοδοτήσεων μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αναφέρθηκε ότι σε ενάμιση χρόνο θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, οι εταιρείες ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ, στη Λάρισα και ΜΠΙΟΠΡΟΚΑΝΝ, στην Κόρινθο, είναι οι δύο πρώτες εταιρείες που θα προχωρήσουν στη σχετική επένδυση παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη εταιρεία και 12,5 εκατ ευρώ στη δεύτερη, με 51 θέσεις εργασίας στην πρώτη εταιρεία και 66 στη δεύτερη.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, έχουν κατατεθεί άλλοι 12 φάκελοι και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί όλοι και συνολικά οι 14 άδειες για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης θα αφορούν 770 θέσεις εργασίας και συνολική επένδυση 185, 2 εκατ ευρώ. Η πρώτη επένδυση αφορά σε 11 στρέμματα και η δεύτερη σε 46 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο, για τέτοιου είδους επένδυση, είναι τα 4 στρέμματα.
Ο αν. υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει έντονο και δηλωμένο, διεθνές ενδιαφέρον «ανεξάρτητα αν είναι ελληνική εταιρεία που καταθέτει την πρόταση. Από Καναδά Ισραήλ και από αλλού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και αφορά σε πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κι αυτό συμβαίνει διότι έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση».
«Έχει διαμορφωθεί μια νομοθεσία πλήρης και επαρκής γι΄ αυτού του είδους την παραγωγή και η ευαισθησία που έχουμε εξασφαλίζει όλες τις πλευρές για την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος αλλά και για την ασφάλεια εκ μέρους της πολιτείας σε ποιους δίνεται η άδεια», είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η άδεια για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης ισχύει για πέντε χρόνια ενώ η διαδικασία προβλέπει ότι θα κατατεθεί νέος φάκελος για την άδεια λειτουργίας των εταιρειών.
«Είμαστε πολύ αυστηροί σε ο,τι αφορά στα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε. Δημιουργείται μια αγορά με δυναμικές εξαγωγές. Καταρχήν όλη η παραγωγή θα εξάγεται «και όταν αναδιοργανωθεί το κρατικό μονοπώλιο θα δούμε και την εσωτερική αγορά παρασκευής τέτοιων φαρμάκων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι πρόκειται για δυναμική αγορά παγκοσμίως και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έμπρακτη λειτουργία ενός νέου πλαισίου που έθεσε η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παραγωγικές επενδύσεις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι “κάποιες κριτικές περί ενός ανελαστικού πλαισίου δεν επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχουν έμπρακτες προθέσεις επενδυτών και η πολιτεία ελέγχει και δίνει τις άδειες» και συνέχισε ότι στον Ε.Ο.Φ υπάρχει επιτροπή με εμπειρία στο θέμα η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο κλινικό κομμάτι.
Ακόμη είπε ότι τα φάρμακα αυτά θα συνταγογραφούνται όπως αυτά που υπάγονται στην ευρεία έννοια των ναρκωτικών ουσιών και θα προβλέπεται και μητρώο των ασθενών που λαμβάνουν αυτά τα προϊόντα ενώ προωθείται και αναδιοργάνωση κρατικού μονοπωλίου για την απαραίτητη ευελιξία ώστε να διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία και να είναι εύκολη και υπεύθυνη η διαδικασία πρόσβασης των ασθενών στη συνταγογράφηση με την κατάλληλη δοσολογία.
«Ίσως υπάρξουν προβλήματα και αβλεψίες αλλά είμαστε εδώ μέσω διυπουργικού συντονισμού να επιλυθούν». Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, προανήγγειλε την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη ώστε τα προϊόντα αυτά να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Επίσης είπε ότι πρόκειται για κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο «και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας».
FacebookTwitterMessenger