Γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα ομόλογό της Μόνικα Γκρούτερς είχε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14.
Η Λυδία Κονιόρδου και ο Διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου Βαγγέλης Πολίτης συζήτησαν με την Υπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Μόνικα Γκρούτερς και το επιτελείο της, για τους άξονες της πολιτικής και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΑ το 2017, καταλήγοντας σε πιθανές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων.
Απ’ την πλευρά της η Μόνικα Γκρούτερς τόνισε ότι το πεδίο του πολιτισμού είναι λιγότερο περίπλοκο από το πεδίο της πολιτικής και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την προσέγγιση των δύο χωρών. Τόνισε μάλιστα ότι περιμένει την Λυδία Κονιόρδου στο Βερολίνο τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα συμμετάσχει σε μια μεγάλη παραγωγή με σκηνοθέτη τον Μπομπ Γουίλσον.
Η Ελληνίδα Υπουργός ενημέρωσε την ομόλογό της για το Νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, επίσης για την ανάγκη της επαναφοράς της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου - κάτι στο οποίο συμφώνησε και η Μόνικα Γκρούτερς διότι έτσι, όπως είπε, αυξάνονται εντέλει τα έσοδα του κράτους - ενώ επισήμανε και την σημασία του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.
Σε ερώτηση της Γερμανίδας Υπουργού εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει τον τομέα του Πολιτισμού, η Λυδία Κονιόρδου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί, δεδομένου ότι το πλαίσιο που έχουν θέσει οι θεσμοί επιβάλει πολλούς περιορισμούς. «Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά μουσεία με προϊόντα καινούργιων ανασκαφών κ.ά. που θέλουμε να ανοίξουμε, αλλά δεν μπορούμε», είπε η Ελληνίδα Υπουργός, «διότι χρειαζόμαστε τους διπλάσιους φύλακες από τους 1300 εποχικούς που καταφέραμε να προσλάβουμε. Ωστόσο υπάρχει μια έκρηξη πολιτιστικής δημιουργίας και γίνονται πλήθος δράσεις μικρής κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα. Η ‘μικρή Ελλάδα’ αντιστέκεται στις δυσκολίες με τον πολιτισμό της».
Η Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε τέλος και την ελληνογερμανική συνεργασία για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, που έφερε καρπούς πρόσφατα, με την επιστροφή στην Ελλάδα αντικειμένων αρχαίας τέχνης του 12ου αι. π.Χ., που προέρχονταν από λαθρανασκαφή και εντοπίστηκαν στη Γερμανία. Τέλος πρότεινε στους γερμανούς επιτελείς να κινητοποιήσουν στη χώρα τους το θέμα των συμμετοχών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.